Din nou despre ”reorganizarea” României: rămân 8 județe, orașe cu minimum 20.000 de locuitori și comune cu minimum 3.000 de locuitori!

 9 din 10 localități din România sunt falimentare în primul rând pentru că sunt prea mici, potrivit proiectului legislativ.

Reducerea numărului de județe și de localități este una dintre prioritățile planului reforma administrativ-teritorială a României propus de unii parlamentari. Reorganizarea administrativ-teritorială a României are ca scop final „un stat mai mic, cu mai puține instituții, în care banul public se cheltuie cumpătat”, se arată într-un proiect inițiat de USR.

Reducând numărul de județe la doar 8, care coincid cu actualele regiuni de dezvoltare, planul include și reducerea numărului de orașe și comune.

”Dacă reușim să facem reorganizarea administrativ-teritorială, putem economisi aproximativ 17 miliarde de lei anual. Adică am avea bani să facem cinci-șase spitale regionale sau circa 2.000 de km de autostradă în fiecare an! Reorganizarea teritorială va aduce servicii de calitate în comunitate, mai mulți bani de investiții, mai mulți bani europeni și lucrări publice făcute cu cap, nu de genul terenurilor de fotbal în pantă. Cred că după 35 de ani în care s-a amânat acest proces, doar pentru interese electorale meschine, a venit timpul ca românii să aleagă o Românie de secol XXI și nu una organizată după anul 1968”, a explicat unul dintre inițiatorii proiectului.

Proiectul de lege pentru reorganizarea administrativ-teritorială a României prevede organizarea țării în opt județe, corespunzând regiunilor de dezvoltare constituite încă din 2004:

1.Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui)

2.Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea)

3.Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Prahova, Teleorman)

4.Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea)

5.Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș)

6.Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj)

7.Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu)

8.București-Ilfov (Municipiul București și Ilfov)

Consolidarea înseamnă că orașele nu vor putea avea mai puțin de 20.000 de locuitori, iar comunele, nu mai puțin de 3.000 de locuitori.

Numărul localităților, forma lor de organizare și alte detalii vor fi stabilite prin Strategia de Reorganizare Teritorială, care va fi elaborată de către Comisia Națională de Reorganizare Teritorială și care va fi adoptată de către Guvern și Parlament.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A aruncat telefonul în gradină când i-a văzut pe polițiști la poartă. Botoșănean ridicat de DIICOT!

astăzi, 13:18

Caz revoltător în ancheta procurorilor DIICOT la Timișoara. Aceștia au depistat un tânăr din Botoșani care ar fi șantajat cel puțin 10 fete în vârstă de 10-12 ani, căr...

Antrenorul buzoienilor, după eșecul din Moldova: ”Botoșani a câștigat pe merit!”

astăzi, 12:28

Buzoienii au primit vizita moldovenilor marți după-amiază, de la ora 16:00, în etapa cu numărul 25 din sezonul regulat al SuperLigii României. La capătul celor 90 de minute, FC Botoș...

Angelo Segall: Sărbătoarea de Purim în Botoșanii anilor '50. Amintiri din copilăria mea!

astăzi, 11:45

Istorie și tradiție în Botoșani, Purim - Sărbătoarea evreiască a veseliei! Sărbătoarea evreiască Purim are rădăcini adânci în istoria evreilor și este marcată de bucu...