De săptămâna asta, primăriile pot cere fonduri pentru a trece la iluminarea stradală cu becuri LED

De săptămâna asta, primăriile pot cere fonduri pentru a trece la iluminarea stradală cu becuri LED

Începând de săptămâna asta, primăriile pot cere milioane de lei pentru înlocuirea corpurilor de iluminat public care au consum mare de energie cu unele mai eficiente, ce funcționează pe bază de becuri LED, scrie Avocatnet.ro.

De pildă, primăriile orașelor pot cere trei milioane de lei, iar cele ale municipiilor - până la șase milioane de lei. Prima etapă a programului, cea de înscriere în aplicația informatică, începe azi (n.r. luni, 15 august), iar de vineri dimineață se pot depune cererile de finanțare.

Mai exact, după cum a anunțat recent Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), primăriile interesate să participe la ediția din acest an a programului Iluminat Public își pot crea conturile de utilizator în aplicația informatică de pe site-ul autorității începând de marți, iar de vineri, de la ora 10:00, pot depune cererile de finanțare, împreună cu documentația aferentă.

Potrivit sursei citate, programul se adresează unităților administrativ-teritoriale organizate de la nivel de comună, oraș sau municipiu, care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătățirea sistemului de iluminat public stradal, prin folosirea unor tehnologii mai eficiente, care să reducă semnificativ consumul de energie și, implicit, factura publică.

Mai exact, prin acest program se înlocuiesc corpurile de iluminat public cu un consum mare de energie cu unele mai eficiente, ce funcționează pe bază de becuri LED.

Potrivit Ordinului Ministerului Mediului nr. 1.947/2022, apărut spre final de iulie, finanțarea se acordă în funcție de categoria unității administrativ-teritoriale, după cum urmează:

  • pentru comune cu o populație de până la 5.000 de locuitori - maximum un milion de lei;
  • pentru comune cu o populație de peste 5.001 de locuitori - maximum două milioane de lei;
  • pentru orașe - maximum trei milioane de lei;
  • pentru municipii de rang 0 - municipiul București - maximum 50 de milioane de lei;
  • pentru municipii de rang I - maximum șase milioane de lei;
  • pentru municipii de rang II - maximum cinci milioane de lei.

De asemenea, finanțarea se acordă în procent de maximum de 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiție și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți.

După cum anunță AFM, bugetul alocat sesiunii de finanțare este de 500 de milioane de lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
127

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
484

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
192

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...