Cum vrea un primar să-și salveze comuna cu ajutorul refugiaților ucraineni. Este loc pentru 200 de familii

Cum vrea un primar să-și salveze comuna cu ajutorul refugiaților ucraineni. Este loc pentru 200 de familii

Edilul unei comune din nordul județului Botoșani vrea să rezolve problema depopulării satelor cu ajutorul refugiaților ucraineni oferind peste 200 de locuințe celor care doresc să se stabilească în comună, scrie adevărul.ro.

Edilul comunei Păltiniș, din nordul județului Botoșani, aflată la granița României cu Ucraina, vrea să rezolve problema depopulării satelor cu ajutorul refugiaților ucraineni, oferind peste 200 de locuințe celor care vor să se stabilească în satele comunei.

Potrivit sursei citate, autoritățile locale spun că satele comunei se depopulează într-un ritm accelerat din cauza îmbătrânirii populației, dar și a exodului sătenilor către țările vest-europene.

„Undeva la 50% din case sunt nelocuite, pustii. Au aparținut fie bătrânilor care au murit, fie celor care au plecat la muncă în străinătate, pentru un trai mai bun și nu s-au mai întors”, spune Costel Romanescu, primarul din Păltiniș.

Valul de refugiați ucraineni care a tranzitat granița de nord a României le-a dat însă idei edililor din Păltiniș în ceea ce privește repopularea comunei. Comuna Păltiniș se află la doar 18 kilometri de vama de la Rădăuți Prut, o poartă de intrare în România a unui important val de refugiați ucraineni care au tranzitat Republica Moldova.

Autoritățile locale din Păltiniș au sărit în ajutorul ucrainenilor care au fugit din calea războiului organizând aproape imediat un centru pentru refugiați.

„Fiind aici la marginea Uniunii Europene trebuia să facem acest lucru și să le sărim în ajutor. Aveam un centru de zi pentru vârstnici și am luat hotărârea, date fiind condițiile bune pe care le aveam acolo, să organizăm un centru pentru refugiați. Avem apă, căldură și mâncare”, a declarat Costel Romanescu.   

Peste 2000 de ucraineni au tranzitat centrul de refugiaţi de la Păltiniş. În acest context, autorităţilor locale le-a venit ideea să repopuleze satele comunei cu ucraineni.

Mai mult, le pun la dispoziție peste 200 de case celor care vor să se stabilească în comună.

„Suntem dispuşi să-i ajutăm, deoarece satele noastre sunt goale. Putem să găzduim şi câte 200 - 300 de familii, le-am putea găsi locuințe aici”, adaugă Romanescu.

În plus, edilul spune că ucrainenii ar găsi rapid de muncă, în zonă.

„Sunt destule locuri de muncă aici. Mai ales în agricultură. Mecanizatorii agricoli, de exemplu, sunt la mare căutare. Avem fabrici prin Darabani, în apropiere. Apoi, pe la abatoare, dar este în zonă şi o fabrică de încălţăminte. Ar găsi loc de muncă, nu ar fi o problemă”, spune edilul.

Autoritățile locale sunt convinse că ucrainenii se vor adapta uşor la Păltiniş, mai ales că dintotdeauna localnicii din cele două ţări au fost despărţiţi de numai câţiva kilometri de frontieră.

„Sunt mai aproape de inima noastră, în arealul acesta est - european. Avem o cultură asemănătoare noi aici, dar şi o religie comună. Suntem ortodocși”, precizează primarul din Păltiniş.

Localnicii comunei botoşănene sunt încântaţi că satele ar fi salvate cu ajutorul unor familii de ucraineni.

„Să vină cu copii aici, să reînvie satele noastre. Ar fi ceva extraordinar. I-am ajuta cum am putea. Ştiu că sunt oameni harnici”, spune o localnică.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Veste bună pentru bunica Elena, femeia singură și imobilizată la pat. ”Mulțumim tuturor celor ce ați ajutat concret!”

astăzi, 10:50
70

O asociație din Botoșani s-a oferit chiar să o preia pe bunica Elena în centrul destinat oamenilor fără adăpost.Astfel, potrivit celor transmise de preoteasa Anamaria Macuc, cea care a...

O femeie de 97 de ani a ieșit singură din casa cuprinsă de flăcări! (Foto)

astăzi, 10:14
169

O femeie în vârstă de 97 de ani, din localitatea Pădureni, a rămas fără casă în urma unui incendiu generat, cel mai probabil, de jarul căzut din sobă pe materiale combustibil...

Zi neagră pentru drumari: o femeie de 45 de ani a murit, un bărbat este în stare gravă. Apel către participanții la trafic!

astăzi, 09:41
769

În timp ce efectua lucrări de întreținere curentă, o echipă de drumari a fost implicată într-un accident rutier.Cu toate că lucrările efectuate erau semnalizate corespunz...