Cum vrea un primar să-și salveze comuna cu ajutorul refugiaților ucraineni. Este loc pentru 200 de familii

Cum vrea un primar să-și salveze comuna cu ajutorul refugiaților ucraineni. Este loc pentru 200 de familii

Edilul unei comune din nordul județului Botoșani vrea să rezolve problema depopulării satelor cu ajutorul refugiaților ucraineni oferind peste 200 de locuințe celor care doresc să se stabilească în comună, scrie adevărul.ro.

Edilul comunei Păltiniș, din nordul județului Botoșani, aflată la granița României cu Ucraina, vrea să rezolve problema depopulării satelor cu ajutorul refugiaților ucraineni, oferind peste 200 de locuințe celor care vor să se stabilească în satele comunei.

Potrivit sursei citate, autoritățile locale spun că satele comunei se depopulează într-un ritm accelerat din cauza îmbătrânirii populației, dar și a exodului sătenilor către țările vest-europene.

„Undeva la 50% din case sunt nelocuite, pustii. Au aparținut fie bătrânilor care au murit, fie celor care au plecat la muncă în străinătate, pentru un trai mai bun și nu s-au mai întors”, spune Costel Romanescu, primarul din Păltiniș.

Valul de refugiați ucraineni care a tranzitat granița de nord a României le-a dat însă idei edililor din Păltiniș în ceea ce privește repopularea comunei. Comuna Păltiniș se află la doar 18 kilometri de vama de la Rădăuți Prut, o poartă de intrare în România a unui important val de refugiați ucraineni care au tranzitat Republica Moldova.

Autoritățile locale din Păltiniș au sărit în ajutorul ucrainenilor care au fugit din calea războiului organizând aproape imediat un centru pentru refugiați.

„Fiind aici la marginea Uniunii Europene trebuia să facem acest lucru și să le sărim în ajutor. Aveam un centru de zi pentru vârstnici și am luat hotărârea, date fiind condițiile bune pe care le aveam acolo, să organizăm un centru pentru refugiați. Avem apă, căldură și mâncare”, a declarat Costel Romanescu.   

Peste 2000 de ucraineni au tranzitat centrul de refugiaţi de la Păltiniş. În acest context, autorităţilor locale le-a venit ideea să repopuleze satele comunei cu ucraineni.

Mai mult, le pun la dispoziție peste 200 de case celor care vor să se stabilească în comună.

„Suntem dispuşi să-i ajutăm, deoarece satele noastre sunt goale. Putem să găzduim şi câte 200 - 300 de familii, le-am putea găsi locuințe aici”, adaugă Romanescu.

În plus, edilul spune că ucrainenii ar găsi rapid de muncă, în zonă.

„Sunt destule locuri de muncă aici. Mai ales în agricultură. Mecanizatorii agricoli, de exemplu, sunt la mare căutare. Avem fabrici prin Darabani, în apropiere. Apoi, pe la abatoare, dar este în zonă şi o fabrică de încălţăminte. Ar găsi loc de muncă, nu ar fi o problemă”, spune edilul.

Autoritățile locale sunt convinse că ucrainenii se vor adapta uşor la Păltiniş, mai ales că dintotdeauna localnicii din cele două ţări au fost despărţiţi de numai câţiva kilometri de frontieră.

„Sunt mai aproape de inima noastră, în arealul acesta est - european. Avem o cultură asemănătoare noi aici, dar şi o religie comună. Suntem ortodocși”, precizează primarul din Păltiniş.

Localnicii comunei botoşănene sunt încântaţi că satele ar fi salvate cu ajutorul unor familii de ucraineni.

„Să vină cu copii aici, să reînvie satele noastre. Ar fi ceva extraordinar. I-am ajuta cum am putea. Ştiu că sunt oameni harnici”, spune o localnică.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dorohoianca de 10 la Bacalaureat, după contestații: „Este nevoie de foarte multă determinare”

astăzi, 18:24
122

La nivelul județului Botoșani, după rezolvarea contestațiilor, șapte candidați au obținut media 10, printre care și o elevă din Dorohoi.Anamaria-Adelina Gîrțu a învățat la ...

De sâmbătă, comunicarea hotărârilor din procesele civile se va face, din oficiu, prin e-mail

astăzi, 18:15
105

În cazul deciziilor luate de instanțele civile, comunicarea lor urmează să se facă, începând de sâmbătă, în primă fază, prin e-mail, potrivit unei legi oficializa...

Atenţionare de călătorie: În Bulgaria au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum

astăzi, 14:02
306

În Bulgaria, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia autovehiculelor de transport marfă şi pasageri...