Cum a ajuns să coste cât o garsonieră demolarea gheretei unui paznic de la Spitalul Județean

Cum a ajuns să coste cât o garsonieră demolarea gheretei unui paznic de la Spitalul Județean

Birocraţia românească devine din ce în ce mai păguboasă pentru banii publici. Demolarea gheretei unui paznic de spital din Botoşani, respectând toţi paşii legali, a ajuns să coste cât o garsonieră.

Orice modificare, achiziţie sau îmbunătăţire pe care orice instituţie din România este nevoită să o facă se transformă într-o adevărată aventură birocratică mâncătoare de bani publici. Unul dintre cele mai bune exemple poate fi întâlnit la Botoşani, acolo unde demolarea gheretei paznicului de la Spitalul Judeţean necesită teancuri de documente şi ajunge să coste câteva zeci de mii de euro, potrivit Adevărul.

Preţ de proiect tehnic cât masa a 500 de pacienţi pe zi  

În curtea Spitalului Judeţean „Mavromati” Botoşani, chiar la intrarea în curtea spitalului, se află ghereta paznicului. Este o construcţie abandonată, veche, realizată încă de la construcţia spitalului în anii 70. Lângă ea s-au construit două chioşcuri alimentare, unde pacienţii vin să-şi cumpere mâncare. Ghereta are 12 metri pătraţi şi este în stare avansată de degradare.   

Nimeni nu s-a încumetat, însă, să o dărâme în ultimii zece ani. Motivul este simplu: costă mult, iar umblătura după documente la fel. Cu toate acestea, actualul director al spitalui a decis să scape de ghereta dărăpănată.

„Este prea veche şi în stare avansată de degradare. Nu mai prezintă siguranţă. În plus, cine intră în curtea spitalului dă cu ochii de acea clădire degradată. Pe deasupra, noi avem serviciul de pază externalizat. Avem firmă de pază în toate zonele unde necesită, nu ne trebuie acea construcţie”, spune Doina Caba, directorul Spitalului Judeţean.   

Odată luată hotărârea pentru demolarea gheretei, a început şi aventura. A fost nevoie de numeroase avize, dar şi de un proiect tehnic care a costat peste 2.500 de euro. La un calcul simplu, având în vedere că alocaţia unui pacient este de 20 de lei pe zi, doar proiectul tehnic pentru demolarea gheretei paznicului costă cât masa zilnică a 550 de pacienţi.

„Ne-a costat 11.000 de lei fără TVA acest proiect tehnic. Am scos toate certificatele şi avizele pe care mi le-au impus prin certificatul de urbanism. Adică ridicare topografică, aviz de la Ministerul Culturii, aviz de la Inspecţia în Construcţii, şi multe altele. Sunt foarte multe avize şi autorizaţii pe care trebuie să le scoatem pentru o clădire de 12 metri pătraţi. Eu sunt director de instituţie publică şi nu pot să mă plâng, doar să fac ceea ce spune legea în aceste condiţii”, a precizat Doina Caba pentru Adevărul.

Epopeea gheretei de pază  

Cei 2.500 de euro cheltuiţi deja sunt doar începutul unui demers mult mai lung. Pe baza proiectului, conducerea spitalului trebuie să obţină noi autorizaţii şi abia după aceea să găsească o firmă specializată şi autorizată în demolări.

„După proiectul tehnic vom afla şi suma pe care va trebui să o mai plătim şi pentru demolare. Fiindcă trebuie să obţinem autorizaţia de demolare şi după aceea publicăm în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), pentru licitaţie, nu va fi prin încredinţare directă”, adaugă directorul de la Spitalul Judeţean.   

Iar cele mai mari cheltuieli vor fi cu demolarea. Conform firmelor specializate, trebuie parcurse mai multe etape. De la pregătirea locului, la demolare propriu-zisă. Mai apoi, se trece la curăţirea locului şi lucrările finale pentru umplere, compactare etc. Preţurile variază în jur de 170 de euro pe metru pătrat pentru demolare, adică, în cazul de faţă peste 20.000 de euro.

Dacă se adaugă şi proiectul tehnic plus alte lucrări suplimentare se poate ajunge, pentru o gheretă de paznic la suma de aproximativ 30.000 de euro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acțiuni pentru prevenirea și combaterea muncii ilegale a străinilor în România. Șase angajatori au fost vizați

astăzi, 12:12
14

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Botoșani și cei din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, în baza metodologiei comune de control, au desfășur...

Guvernul va discuta despre ordonanţa privind plafonarea preţului pentru lemnul de foc

astăzi, 09:08
76

Ordonanţa de urgenţă privind plafonarea la 500 de lei a preţului pentru un metru cub de lemn de foc va fi discutată în şedinţa de Guvern de miercuri.Potrivit documentului, se mai plaf...

Calendar Ortodox: Sf. Mc. Haritina; Sf. Cuv. Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu

astăzi, 08:21
45

Sfânta Haritina a trăit pe vremea lui Diocleţian (284-305) şi a comitelui Dometie. Rămasă orfană de tânără, a fost luată ca slujnică în casă de un om bun şi milostiv pe c...