Cristian Roman, despre sefa ISJ: "Sunt deficiente de management, poate puse pe seama tineretii"

Jurist in concediu fara plata, fara ca ISJ sa poate prezenta cererea de concediu. Contract de 20.000 de lei pe an cu o firma de avocatura, insa doar pentru anumite spete, care nu tin de litigiile de munca. Sute de dosare pe rolul instantelor judecatoresti, fara ca ISJ sa poata dovedi ca s-au formulat aparari in aceste procese! Concluzia comisiei de control a prefectului la Inspectoratul Scolar Judetean a fost aceea ca sunt deficiente de management.

Unul dintre aspectele verificate in cadrul controlului efectuat in scoli si la Inspectoratul Scolar Judetean, prin ordin al prefectului Cristian Roman, a fost si acela privind modul in care conducerea Inspectoratului a gestionat situatia litigiilor de munca, pe care cadrele didactice le-au intentat pentru castigarea drepturilor salariale, in perioada 2009-2011.

Concluzia comisiei de control a fost aceea ca situatia nu a fost gestionata corect.

"Am constatat ca inainte de 2011 nu exista nicio evidenta a dosarelor aflate pe rolul instantelor judecatoresti, desi Inspectoratul Scolar Judetean a fost parte in fiecare din aceste procese. Nu exista o evidenta a dosarelor in care institutia si-a formulat aparari, nu putem sti acum daca a facut sau nu aparari. Am mai stabilit ca, desi exista dispozitia inspectorului scolar general privind modul de gestionare a documentelor, aceasta dispozitie nu este respectata. Unul din atributele managerului este controlul, daca dai dispozitie si nu le verifici nu poti sa spui ca ti-ai indeplinit actul managerial pana la final", a declarat prefectul Cristian Roman.


Juristul pleaca in conditii neelucidate legal!

In urma verificarilor facute la Inspectoratul Scolar Judetean, comisia de control a concluzionat ca cererea prin care juristul institutiei a intrat in concediu fara plata pentru un an de zile a fost aprobata fara temei legal. Ba mai mult, prefectul Cristian Roman sustine ca, desi a solicitat o copie dupa aceasta cerere, pana la data finalizarii controlului aceasta nu i-a fost pusa la dispozitie.

"Un lucru foarte interesant este ca ISJ-ul a avut jurist pana in data de 12 iulie 2010, cand in toiul bataliei, ca printr-o minune, Consiliul de Administratie, si aici este de discutat, ii aproba o cerere de concediu fara plata, pe un an de zile. Spunem ca aproba o cerere de concediu fara plata, noi nu am vazut aceasta cerere. Exista doar o hotarare a Consiliului de Administratie, care nu avea nicio treaba sa aprobe acest lucru, este atributul managerului, aceasta decizie nefiind urmata de o decizie a inspectorului scolar general. Desi am cerut in mod expres sa mi se puna la dispozitie o copie a cererii de concediu fara plata depusa de doamna respectiva, pana la data finalizarii controlului acest document nu a fost prezentat, ceea ce noua ne creeaza intemeiate suspiciuni privind existenta unei astfel de cereri. Mie nu mi se pare normal ca singurul jurist din institutie, in conditiile in care sunt atatea procese pe rol, sa plece in concediu de plata. Consideram ca nelegala aceasta aprobare, nu exista un temei legal pentru acordarea unui concediu fara plata de o perioada de un an de zile, nu exista o lege care sa reglementeze aceasta problema", a spus reprezentantul Guvernului in teritoriu.


Contract de 20.000 de lei anual cu o firma de avocatura!

Ba mai mult, s-a descoperit ca in 2010, in perioada cand Inspectoratul Scolar Judetean avea jurist, s-a incheiat un contract cu o firma de avocatura, care sa se ocupe insa doar de anumite spete.

"Foarte interesant mi se pare ca in aprilie 2010 Inspectoratul Scolar Judetean incheie un contract de asistenta juridica cu un cabinet de avocatura. In baza acestui contract, cabinetul de avocatura s-a ocupat doar de 12 litigii, care nu aveau nicio legatura cu litigiile sindicatelor. Am inteles ca onorariul a fost undeva la 20.000 de lei pe an, fara a se preciza perioada pentru care s-a incheiat contractul. E perfect legal sa faca un astfel de contract, dar nu mi se pare normal ca juristul ala ori nu stie, ori nu a facut, ori a fugit in Italia, treaba lui ce a facut, dar sa nu iti pese pur si simplu ca ai procese cu proprii tai salariati. Nu e corect", a precizat prefectul Cristian Roman.


Prefectul: Deficiente de management!

Prefectul sustine ca desi in 2011 a fost angajat un jurist care a preluat cauzele aflate pe rolul instantelor, nici dupa angajarea acestuia nu au fost respectate reglementarile privind circuitul documentelor in ceea ce priveste gestionarea litigiilor de munca.

"Datorita acestor carente de management si a acestui mod defectuos de evidenta a corespondentei nu se poate face dovada ca inspectorul scolar general a luat la cunostinta de continutul sentintelor comunicate sau ca a dispus intr-un fel sau altul prin rezolutii promovarea unor cai de atac la sentintele deja existente. Sunt deficiente de management, poate puse pe seama tineretii, aceste lucruri le-am discutat si cu inspectorul general, nu sunt secrete", a concluzionat Cristian Roman.


 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Artiști ai Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă și actori ai Teatrului „Mihai Eminescu”, într-un spectacol dedicat Zilei Unirii Principatelor!

Monday, 20 January 2025

Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă, în parteneriat cu Teatrul „Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani, invită botoșănenii la sărbătoare...

BLOCADA la Botoșani: Zeci de premise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut

Monday, 20 January 2025

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 19 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA. Activitățile desfășurate au avut drept scop asigu...

Proiecție unică la Cinema „Unirea” Botoșani: „Contele de Monte Cristo”, recomandarea săptămânii!

Monday, 20 January 2025

Bugetul impresionant de peste 40 de milioane de euro al filmului Contele de Monte Cristo a transformat povestea clasică a lui Edmond Dantès într-o experiență vizuală captivantă și p...