Contre între aleșii municipali de la indemnizații

Stabilirea cuantumului indemnizațiilor ce revin consilieriilor locali pentru participarea la ședințele comisiilor de specialitate și la ședințele de Consiliu Local a generat contre în plen la ședința extraordinară de vineri.

Contre între aleșii municipali de la indemnizații

Atât consilierii social-democrați, cât și liberalii, au venit cu propuneri privind procentele.

Viceprimarul Cosmin Andrei a propus să se acorde un procent de 40% pentru participarea la fiecare din cele două ședințe lunare de la comisiile de specialitate și 20% pentru participarea la ședința de Consiliu Local.

O Hotărâre privind aceste indemnizații a fost de curând adoptată, dar a fost întoarsă de Instituția Prefectului pentru că nu respecta anumite prevederi legale.

"Nici Hotărârea de azi nu este perfectă, dar nu vreau să cobesc să ajungem în situația de a o vota a treia oară. În Legea salarizării sunt o serie de sporuri care pot fi acordate primarului și care ar fi trebuit exceptate de la calcul pentru indemnizația consilierilor local. Aceste sporuri nu se iau în calcul la indemnizația de 10%, așa spune legea. Legat de procente aș face o propunere să punctăm ședințele de comisie într-o pondere mai mare decât ședințele de Consiliu Local, pentru că au o oarecare importanță", a specificat viceprimarul Cosmin Andrei.

Pentru primarul Cătălin Flutur, activitatea de bază este în ședințele de Consiliu Local, motiv pentru care a venit și el cu o propunere. 

"Activitatea cea mai importantă este în ședința ordinară. Fac și eu o propunere câte 20% pentru ședințele de comisie și 60% pentru ședința ordinară. În ședința ordinară e baza, e dezbatere, ne întâlnim toți. Este propunerea mea, dar dumneavoastră decideți", a spus primarul.

La rândul său, consilierul local Iulian Blaga, a pus accent tot pe ședințele de Consiliu Local. 

"Într-adevăr, ședința ordinară mi se pare cea mai importantă, trebuie să dăm greutatea pe care o merită, s-ar putea ca în urma unui procentaj mic să ne trezim că membrii din Consiliul Local vor absenta la ședințele ordinare. Propun și eu ca procentaj 40% pentru ședința ordinară și 30% pentru fiecare ședință de comisie", a menționat Blaga. 

Cătălina Lupașcu a arătat că activitatea unui ales local este mai vastă decât participarea la ședințe.

"Consilierul local participă la tot ceea ce înseamnă Consiliu de Administrație din școli, la tot felul de alte comisii, AGA. Eu spun că însemnătatea ședințelor pe comisie, acolo unde aducem rezultatele din teritoriu, cred că trebuie să se regăsească în apropierea ședinței ordinare, răspunderea este aceeași. Din păcate, legislația prevede doar plata ședinelor, cu toate că activitatea consilierului local este mult mai vastă dincolo de aceste ședințe", a spus Lupașcu.

Într-un final, consilierii au aprobat propunerea consilierului Iulian Blaga, ca un procent de 40% din indemnizație să fie pentru ședințele de Consiliu Local, iar câte 30% pentru ședințele de la comisii.

Indemnizația unui consilier local este de 913 lei/lună, valoarea netă. 

 

 

Spune-ne opinia ta