Consiliul Județean trebuie să achite 10 milioane de lei pentru un drum stricat la câteva luni de la asfaltare

Consiliul Județean trebuie să achite 10 milioane de lei pentru un drum stricat la câteva luni de la asfaltare

Autorităţile judeţene din Botoşani sunt nevoite să plătească peste 1,6 milioane de euro pentru 15 kilometri de drum care s-a stricat la câteva luni de la asfaltare. Consiliul Judeţean a fost dat în judecată de antreprenor fiindcă nu i-a plătit costul integral al lucrării, chiar dacă drumul a ajuns impracticabil.

Consiliul Judeţean Botoşani nu achitase integral lucrările după ce Curtea de Conturi a blocat plăţile din cauza neregulilor descoperite. Practic, autorităţile botoşănene sunt obligate să dea o sumă fabuloasă pentru un drum plin de gropi.

„Deciziile instanţei nu le comentez, ce putem să mai facem? Nu mai este cale de atac, este o sentinţă definitivă. O să ajutăm Direcţia de Drumuri şi Poduri să ieşim din impas. Este o sumă uriaşă“, spune pentru Adevărul Dorin Birta, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.   

În anul 2013, societatea Bitunova a fost antamată de Consiliul Judeţean Botoşani prin Direcţia Judeţeană de Drumui şi Poduri să repare 30 de kilometri de drum judeţean, inclusiv cei 15 kilometri de la Prăjeni la Plugari, legătura cu judeţul Iaşi, scrie sursa citată. Constructorul promitea o soluţie revoluţionară, prin reciclarea asfaltului existent. Cei 15 kilometri de pe tronsonul Flămânzi-Prăjeni au costat aproximativ 10 milioane de lei.

La nici câteva luni însă, drumul s-a stricat şi a ajuns să arate mai rău ca înainte. Astfel, pe carosabil au apărut cratere uriaşe care nu mai puteau fi ocolite. Pentru aceste lucrări, considerate bătaie de joc de toţi cei care şi-au distrus maşinile pe acest drum, Consiliul Judeţean a apucat să plătească aproximativ 2 milioane de lei. Restul plăţii a fost sistat după ce Curtea de Conturi a descoperit o serie de nereguli. De altfel, lucrarea nici măcar nu a fost recepţionată.  

Supăraţi că nu au primit restul de bani, reprezentanţii societăţii Bitunova au dat în judecată Consiliul Judeţean cerând restul de bani, adică opt milioane de lei. Conducerea CJ a contestat calitatea lucrărilor şi, timp de şase ani, cât a fost în litigiu, drumul distrus nu a mai putut fi reabilitat până în această vară. Instanţa a dat câştig de cauză firmei de asfaltări, obligând Consiliul Judeţean să plătească restanţele la lucrări, dar şi penalităţi uriaşe. Suma totală ar fi de 1,6 milioane de euro.

Pentru că drumul devenise impracticabil, conducerea Consiliului Judeţean s-a apucat, după ce a primit undă verde din punct de vedere juridic, să reabiliteze a doua oară cei 15 kilometri de drum care leagă Botoşaniul de Iaşi. Astfel, după ce că sunt buni de plată pentru isprava din 2013, cu o sumă fabuloasă, au mai dat încă 5.6 milioane de lei în această vară pentru cea de-a doua asfaltare.

„A trebuit să asfaltăm, că drumul era dezastru. Am turnat două straturi de asfalt ca la carte, de data asta. Şi uitaţi-vă la costuri, aproape de două ori mai ieftin cu ce s-a făcut prima dată“, spune Birta.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
119

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
78

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
76

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...