Consiliul Județean (CJ) solicită Guvernului alocarea sumei de 70 de milioane de lei din fondul de rezervă al statului pentru acoperirea unor plăți privind execuția a două loturi din Drumul Strategic, finalizate cu un an înainte de termen, anunță președintele deliberativului, Doina Federovici.
CJ a încercat să contracteze un credit în valoare de 80 de milioane de lei, însă nicio companie bancară nu s-a înscris la licitație. Județului Botoșani i-au revenit 4,6 milioane de lei, sumă defalcată din taxa pe valoare adăugată, având ca destinație infrastructura rutieră, fiind repartizată Drumului Strategic.
Doina Federovici a subliniat că suma solicitată reprezintă „un vârf de sarcină privind plățile” și nu o majorare a valorii totale a contractului de execuție a Drumului Strategic.
„În contextul exploziei prețurilor la materialele de construcții și combustibil, dar și a finalizării cu un an mai devreme a două dintre loturi, Consiliul Județean Botoșani se confruntă cu un vârf de sarcină privind plățile, în sensul că sumele care pe proiect erau prinse a fi plătite anul viitor trebuie plătite acum. De aceea cu toții facem toate eforturile pentru a asigura disponibilitățile financiare necesare. Cum la procedura privind contractarea unui credit nu s-a prezentat nicio bancă, am solicitat Guvernului României alocarea a 70.000 mii lei din fondul de rezervă. Fac această mențiune pentru că în mod eronat unii au declarat public faptul că valoarea contractului Drumului Strategic a crescut cu această sumă. Toate majorările de contract, așa cum prevede de altfel și cadrul legal în vigoare, sunt aprobate și vor fi aprobate de către plenul Consiliului Județean. Nu putem opera nicio modificare din punct de vedere financiar fără votul dumneavoastră”, a explicat Federovici în ședința extraordinară de luni a CJ.
Ea a adăugat că pentru două dintre loturile Drumului Strategic încă se așteaptă facturi spre decontare, care pot ajunge până la o treime din valoarea lucrărilor efectuate, arătând că execuția bugetară nu depinde exclusiv de autoritățile locale.
„Aș mai vrea să fac o precizare, care ține de execuția bugetară și aș lua exemplul lotului 1 și 3 la care s-au finalizat lucrările. Constructorii mai au de emis facturi pe 15%-30% din lucrările pe care le-au efectuat, pe lângă cele pe care le-am transmis deja la autoritatea de management pentru a fi decontate. Deci execuția bugetară ține de Consiliul Județean în primul rând, dar și de constructorii care emit facturile la plată, dar și de ritmul în care autoritatea de management disponibilizează sumele din cadrul proiectelor cu finanțare europeană. În tot acest tablou căutăm să creăm un echilibru astfel încât să putem finanța proiectele pe care ni le-am propus cu toții pentru dezvoltarea durabilă a județului Botoșani”, a explicat Doina Federovici.