Cimitirul „Eternitatea”, acoperit de junglă. „Este o muncă de Sisif”

Muncitorii Direcţiei de Servicii Publice, Sport şi Agrement (DSPSA) din Botoșani depun eforturi de aproape o săptămână, în vederea toaletării arbuștilor și plantelor ierboase din Cimitirul „Eternitatea”, acolo unde o bună parte dintre morminte par să fie acoperite de o junglă.

Prezenți în teren pentru a verifica modul de lucru al angajaților DSPSA, directorul instituției, Eugen Țurcanu, și primarul Cătălin Flutur au subliniat că numeroși botoșăneni sunt dispuși și chiar au propus să achite o taxă anuală pentru întreținerea locurilor de veci concesionate.

„Încă o dată se dovedeşte un lucru pe care l-am spus de multe ori şi care a fost blocat în Consiliul Local timp de patru ani. Sunt morminte care nu mai au aparţinători, nu mai au pe nimeni în spate. Se spune ca aparţinătorul să-şi îngrijească mormântul, dar mormântul e de la 1900, 1800, nu mai este niciun nepot, niciun strănepot, nu mai are cine să-l îngrijească”, a spus Flutur.

Mormintele respective au fost lăsate însă în paragină de societatea care avea în sarcină să se ocupe de curățenia din cimitire, adică Urban Serv, care a rămas astfel fără acest obiect de activitate.

„Dacă ei nu au făcut nimic, facem noi, că nu ne deranjează”, a afirmat Eugen Țurcanu, șeful DSPSA. Oficialul a vorbit și despre ignoranța operatorului de a lăsa în umbra lăstarilor mormintele vechi, care datează și de trei secole, dar și despre diferența dintre cimitirul ortodox și cel armenesc.

„Într-o parte a cimitirului, este îngropată istorie, efectiv. În cimitirul armenesc, dacă mergem, vom vedea o diferență imensă față de creștin-ortodocși. Acolo este o curățenie la ac, parcă este altă lume, iar când venim între crucile de aici, iar acum situația este parțial remediată, parcă nimerim în junglă”, a spus Țurcanu. Acesta a mai precizat că „este o muncă de Sisif” ceea ce fac angajații DSPSA pentru îngrijirea mormintelor și a aleilor.

În ultima ședință de Consiliu Local, s-a aprobat proiectul de extindere a Cimitirului „Eternitatea”, cu cel puțin încă o mie de locuri de veci, fiind finalizată proiectarea. Pentru a fi pus în practică, municipalitatea estimează o sumă necesară de 18 milioane de lei.

Vegetaţia tăiată din cimitir este transportată spre Centrul Municipal de Colectare a Deșeurilor Reciclabile din zona Rediu, unde este transformată în compost, apoi reintegrată în spațiile verzi, sub formă de îngrășământ.







 

 

Spune-ne opinia ta