Ce se va schimba, din septembrie, la obligațiile pe care le ai la bloc!

O nouă lege a asociațiilor va intra în vigoare spre sfârșitul lunii septembrie și va aduce o serie de modificări legislației ce reglementează modul în care se pot înființa și organiza asociațiile de proprietari. Pe lângă alte aspecte, documentul acordă o atenție deosebită și obligațiilor proprietarilor de apartamente din blocuri, completând și clarificând o mare parte dintre acestea.
 
Noul cadrul legislativ al asociațiilor de proprietari îl reprezintă Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, iar aplicarea prevederilor acestuia se va face începând cu data de 28 septembrie 2018.
 
Actul normativ va aduce, începând cu luna septembrie, mai multe noutăți privind proprietarii apartamentelor de la bloc. Spre exemplu, președintele sau administratorul asociației va avea obligația de a solicita notarea în cartea funciară a datoriilor mai vechi de trei luni și cu o valoare mai mare decât valoarea salariului minim brut pe țară, care, în acest an, este de 1.900 de lei. Notarea debitelor în cartea funciară va fi scutită de taxa de timbru.
 
O altă noutate este că, după ce a fost transferat dreptul de proprietate a unui apartament, noul proprietar va avea la dispoziție zece zile lucrătoare pentru a transmite asociației de proprietari toate informațiile necesare acesteia pentru calcularea cotelor de întreținere. Același termen (zece zile) se aplică și obligației de a anunța președintele asociației despre orice schimbare legată de structura sau numărul membrilor familiei ce locuiește într-un apartament. Schimbările pot surveni în cazul decesului unui membru al familiei, în cazul căsătoriei sau al nașterii unui nou membru al familiei.
 
Totodată, proprietarii care închiriază un apartament vor avea în continuare obligația de a plăti cotele de întreținere, urmând să recupeze contravaloarea acestora de la chiriași, în baza contractului de închiriere.
 
Mai multe dintre obligațiile proprietarilor de apartamente prezente în noua legislație a asociațiilor se regăsesc și în cea actuală. Mai exact, prevederile următoare se regăsesc și în legislația în vigoare, dar au fost nunațate sau exprimate mai clar. Astfel, una dintre prevederile legate de obligațiile pe care le au proprietarii sau asociațiile de proprietari este cea care obligă proprietarii să întrețină spațiul pe care îl dețin, indiferent dacă acesta este unul pentru locuit sau are altă destinație, pe propria cheltuială și să păstreze în stare de funcționare toate sistemele din propriul apartament, respectiv instalațiile sanitare, de încălzire, canalizare, alimentare cu energie electrică, gaz sau apă. Citeste mai mult pe Avocatnet.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Week-end cu zeci de permise suspendate și sute de botoșăneni sancționați!

Monday, 4 November 2024

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel l...

Liviu Ciobotariu, după ce Botoșani a ajuns la 3 înfrângeri consecutive: ”Eu sunt responsabil de rezultat!”

Monday, 4 November 2024

Singurul gol al partidei a fost marcat de către Jordan Gele, în minutul 59, din pasa lui Florin Purece. ”Eu sunt responsabil de rezultat” Botoșani a ajuns la trei înfr&...

Expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără artist”, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani!

Monday, 4 November 2024

Muzeul Județean Botoșani organizează, în spațiul Galeriilor de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani, expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără arti...