Ce s-a ales de SPA-ul de lux ridicat la Botoșani pentru nomenclatura PCR. Construcția a fost întreruptă în 1990

Ce s-a ales de SPA-ul de lux ridicat la Botoșani pentru nomenclatura PCR. Construcția a fost întreruptă în 1990

Un centru spa de lux, gândit de comuniști la Botoșani, s-a transformat după 1990 într-o ruină decrepită în centrul orașului, dar și într-un veritabil adăpost pentru oamenii străzii. De 30 de ani autoritățile locale au venit cu tot felul de soluții fantastice pentru reconstrucție, neconcretizate, scrie ziarul Adevărul.

Potrivit sursei citate, în zona de promenadă, cea mai frumoasă și mai tranzitată a municipiului Botoșani, peisajul urbanistic este efectiv stricat de o construcție de beton armat, lăsată în paragină, după un gard vechi, plin de graffitti.

Toți cei care merg la parc pentru o plimbare sau vizitatorii orașului sunt nevoiți să treacă pe lângă această ruină, năpădită sezonier de buruieni și populată, mai ales noaptea, de oameni ai străzii, în căutarea unui adăpost. Timp de 30 de ani, autoritățile municipale și județene nu au reușit nici să transforme această structură în ceva util orașului, dar nici să o dărâme.

Au venit în schimb cu tot soiul de proiecte care până la urmă nu s-au materializat.

În apropierea Băii Centrale a municipiului Botoșani, aflată în partea stângă a Parcului „Mihai Eminescu”, cum se urcă dinspre Pietonalul Unirii, în anul 1989, administrația comunistă a orașului planifica construirea unui centru modern de tratament cu saună și bazine de înot.

Gurile rele spun că ar fi fost cu destinație specială pentru oamenii de bază ai partidului. Cert este că s-au și apucat de treabă reușind să facă structura de beton a parterului și etajului unu. A venit însă momentul decembrie 1989 și lucrările au fost sistate. Lucrarea trebuia finalizată în vara lui 1990. 

Nici până astăzi, spa-ul comuniștilor nu a mai fost finalizat. Au rămas însă ruinele, după un gard de beton, acoperit, după anul 2000 cu graffitti. Din primăvară, structura de beton abandonată este acaparată de o vegetație abundentă.

O vreme, printre betoane și-au făcut veacul câinii maidanezi, iar mai apoi oamenii străzii. Structura nefinalizată a trecut din administrarea societății de apă și canalizare înființată după 1990 în cea a Companiei de Investiții, iar în cele din urmă, în proprietatea Primăriei municipiului Botoșani.

Primarii s-au întrecut în planuri, care de care mai impozante, privind exploatarea vechii structuri comuniste. În 2014, reprezentanții Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, declarau că vor să transforme Baia Centrală a orașului, închisă în anul 1990, într-un centru spa modern, conform destinației inițiale, din perioada comunistă.

În plan erau incluse și structurile părăginite din spatele Băii Centrale. Nu s-a mai făcut însă nimic.

După numai un an, primarul municipiului Botoșani, de la aceea vreme, Ovidiu Portariuc, spera să primească bani de la Compania Națională de Investiții (CNI) pentru construirea, pe acea structură, a unui bazin de înot, cu dimensiuni pentru practicarea sportului polo.

Nu s-a făcut nici bazin, iar ruinele au rămas ca până atunci. În anul 2017, primarul Botoșaniului, Cătălin Flutur, spera să facă pe locul ruinelor comuniste, un centru social, adică un cămin social, cu fonduri europene. Nici acest proiect nu s-a materializat. 

În prezent, noul primar al Botoșaniului, Cosmin Andrei, vine cu o nouă soluție pentru această zonă.

„Atât pe ruinele de la Baia Centrală, dar și pe spatele clădirii de la Casa Cărții vom lansa procedurile, în regim de urgență pentru construirea unor parcări supraetajate”, a precizat primarul orașului, în condițiile în care, orașul suferă la capitolul locuri de parcare.

Edilul a precizat că se vor lua în calcul două variante, în funcție de costuri, fie dărâmarea structurii existente, fie folosirea ei pentru parcarea supraetajată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

astăzi, 21:57
258

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

astăzi, 20:24
45

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

astăzi, 19:40
63

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...