Cărțile de identitate vor fi istorie

Cărțile de identitate vor fi istorie

Oficialii Europei se pregătesc să implementeze un sistem modern, digital, prin care ne vom identifica. Cărțile de identitate vor fi istorie.

Decizia Comisiei Europene vine din dorința de a reduce cât mai mult birocrația. În mai multe state ale UE, mai ales în România s-au semnalat aspecte greu de imaginat pentru vremurile în care trăim. Oamenii au așteptat luni întregi pentru eliberarea cărților de identitate, deoarece instituțiile responsabile nu mai aveau hârtia necesară pentru actele de identitate.

Astfel, aplicația care urmează să se lanseze va fi disponibilă prin Smartphone.

Aplicația nu va fi obligatorie

Buletinele în format tradițional, pe care le purtăm de cele mai multe ori în portofele clasice vor fi transformate digital. Practic, portofelul clasic va deveni digital, iar identitatea va putea fi dovedită și prin această metodă.

Oficialii Uniunii Europene au spus, însă, că nu va fi obligatorie această transformare digitală, ci doar o opțiune.

Ce s-a întâmplat în România în ultimele luni. Reguli noi din august 2021

În ultimele luni, structurile teritoriale de eliberare a cărților de identitate au rămas fără hârtia necesară. Astfel, s-au eliberat documente doar la urgență.

Din august 2021 intră în vigoare

Măsurile vizează atât eliberarea actelor de identitate cât și formatul noilor cărți de identitate și valabilitatea acestora. Vor exista cinci tipuri de documente de identitate.

Noutăţile cu privire la actele de identitate ale românilor sunt următoarele:

Acte de identitate eliberate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani. Prima carte de identitate se eliberează la împlinirea vârstei de 14 ani, ca şi până acum. La cererea părinților, însă, se poate elibera carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate oricând după naştere.

Apare cartea de mărimea unui permis şi cartea de identitate cu cip. De acum vor exista următoarele tipuri de acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate

Cartea de identitate simplă are date și informații, înscrise pe față și pe verso şi are formatul unui card. Cartea electronică de identitate va conține pe lângă datele prevăzute pentru cartea de identitate simplă și un cip. Fiecare cetățean poate alege ce fel de carte de identitate doreşte, transmit oficialii.

 

Spune-ne opinia ta