O cale de acces către o instituție a inflamat spiritele după ce angajații unității au reclamat public faptul că sunt nevoiți să sară gardul pentru a ajunge la serviciu, pe motiv că fosta cale de acces a devenit proprietate privată.
Clădirea în care activează Clubul Sportiv Școlar, și în care se află și spațiile de cazare pentru sportivi, se află în strada Victoriei nr. 35, din municipiul Botoșani. Până în anul 2005 a existat o cale de acces comună cu un alt imobil în care funcționa Grădinița nr. 7 Botoșani, ambele imobile fiind proprietatea statului român. Ulterior, terenul și clădirea administrate de grădiniță au făcut obiectul retrocedării către vechiul proprietar, apoi înstrăinate succesiv, în prezent acestea fiind în proprietatea familiei Bidașcă.
Calea comună de acces se afla pe terenul fostei grădinițe, astfel că, după schimbarea proprietarului imobilului, Clubul Sportiv Școlar a rămas fără cale de acces la drumul public, fiind înconjurat de diverse alte proprietăți.
Angajata Clubului Sportiv Școlar: "Ne-a interzis să mai călcăm proprietatea dumnealui!"
Anișoara Iacobiță, contabil-șef în cadrul Clubului Sportiv Școlar Botoșani, care activează în unitate din anul 1985, spune că, întrucât “nu s-a găsit înțelegere pe cale amiabilă pentru dreptul de servitute cu proprietarul, Clubul Sportiv a intentat proces pentru acest drept în anul 2010”. După lungi termene de judecată, continuă angajata CSS Botoșani, unitatea școlară a primit pe 5 octombrie 2018 Hotărâre irevocabilă și definitivă cu concluzia că “este inadmisibil instituirea unei servituți de trcere întrucât clădirea (fosta grădiniță) este monument istoric”.
Anișoara Iacobiță consideră că “această hotărâre este abuzivă deoarece în Raportul de Expertiză Tehnică efectual de ing. Rotărescu Ioan expert tehnic atestat de Ministerul Culturii se specifică clar că accesul pe calea de acces comună nu afectează structura de rezistență a clădirii. Începând cu data de 3 noiembrie 2018, proprietarul a început amenajarea curții, fiindu-ne interzis să mai călcăm proprietatea dumnealui”.
Marian Bidașcă: "Nu este o părere de la domnul director, ci de la doi angajați"
Marian Bidașcă, unul dintre proprietarii fostei grădinițe, spune însă că nu a interzis niciodată accesul către Clubul Sportiv, dimpotrivă, a încercat să ofere instituției soluții pentru rezolvarea problemei. "Noi inițial, acum opt ani de zile, am vrut să le acordăm doi metri din calea de acces, să căutăm o cale amiabilă. Și mie îmi convenea, pentru că nu mai stăteam opt ani de zile într-un proces. Puteam să mă folosesc de casă mai repede, 8 ani de zile nu am putut face nimic din cauza acestui proces. Nu au vrut să cădem la o înțelegere, ei au vrut toată bucata pe care circulau până atunci, erau vreo 6 metri. Nu au vrut altă soluție, eventual să dea vecinul doi metri, eu doi metri... Au spus că nu au bani să își amenajeze altă cale de acces, că vor să rămână cea care era”, a precizat Marian Bidașcă.
Noul proprietar a câștigat procesul intentat în anul 2010, decizia devenind definitivă pe 5 octombrie 2018. Marian Bidașcă susține că, de la decizia definitivă, a mai trecut o lună în care se putea găsi o soluție. “După ce am câștigat procesul definitiv, i-am mai lăsat o lună, după care am început aceste lucrări de amenajare. Ei au înțeles că nu mai au voie să circule, dar eu nu am cum să pun asfalt fără să sap cu utilajele. Nu le-am interzis, doar am început niște lucrări. L-am sunat ieri pe domnul director, i-am asigurat că pot intra în continuare, doar că am început lucrări de amenajare. I-am spus domnului director că îi mai las o săptămână-două, cât mai este nevoie, să treacă pe proprietate până la găsirea unei soluții”.
Marian Bidașcă ține să precizeze că în acte nu a existat niciodată o cale de acces pe proprietatea fostei grădinițe. “Ei în acte nu au avut nimic, practic a fost o înțelegere tacită cu grădinița, fiind tot o instituție de stat, dar niciodată nu au fost acte în acest sens. Ca și cum fac o înțelegere cu vecinul să mă lase să trec prin curte. Ei au făcut o găurică mică în gard au făcut o poartă și treceau pe acolo. Ei mai au voie și acum să circule, chiar și ieri am vorbit cu domnul director. Eu azi (marți, nota red.) termin de amenajat curtea și l-am asigurat pe domnul director că poate folosi calea până la găsirea unei soluții. A fost doar deranjul de o zi, cât am umblat cu utilajele pentru săpături”.
Mai mult, Marian Bidașcă se arată nemulțumit de faptul că, deși a comunicat tot timpul cu directorul Clubului, angajații instituției „fac circ”. “Soluția acum este să apeleze la Direcția de Drumuri și Poduri, doar că lor le place circul. Nu este o părere de la domnul director, ci de la doi angajați. Eu am vorbit una cu domnul director, dar angajații fac acest circ”.
Directorul Clubului Sportiv Școlar Botoșani: "Până acum o săptămână am intrat pe acolo. Nu mi-a interzis niciodată"
Spre deosebire de angajații săi, directorul Clubului Sportiv Școlar recunoaște că a avut tot timpul o relație bună cu proprietarul fostei grădinițe și că, în noile condiții stabilite de lege – hotărârea definitivă –, este nevoit să găsească o soluție. Deocamdată a fost identificat un nou teren pe care se poate amenaja o altă cale de acces, făcându-se demersuri către Direcția Drumuri și Poduri.
“Indiferent de înțelegerea dintre noi (accesul pe terenul vechii grădinițe, nota red.), este o decizie definitivă, eu trebuie să caut o altă cale de acces în instituție. Acum facem demersuri în acest sens. Acum o lună de zile a apărut comunicarea defintivă, am făcut demersuri către toate instituțiile abilitate să rezolvăm problema. Trebuie să găsesc proprietarul suprafeței din fața noastră, de la Drumuri Naționale, din câte se știe nu mai sunt dumnealor proprietari. Nu am făcut demersuri mai devreme pentru că am așteptat ca decizia să fie definitivă, dacă se întorcea procesul și câștigam noi?”, spune Constantin Nacu, directorul Clubului Sportiv Școlar Botoșani.
Totodată, directorul Clubului Sportiv Școlar Botoșani recunoaște că proprietarul fostei grădinițe nu i-a interzis niciodată accesul pe terenul pe care îl deține prin decizie defintivă. ”Până acum o săptămână am intrat pe acolo, recunosc. Nu mi-a interzis niciodată. Acum trei săptămâni, când am avut nevoie, domnul Bidașcă mi-a dat voie să intru și cu mașinile, că am avut oameni la cazare de la Federația Română de Atletism. Eu nu am avut niciodată certuri, nici nu o să am, suntem vecini. Să nu mi se pună în cârcă atitudinea altor oameni”, a încheiat Constantin Nacu, directorul Clubului Sportiv Școlar Botoșani, cu referire la nemulțumirile angajaților săi.