Astăzi, președintele Administrației Fondului pentru Mediu a fost în vizită de lucru la Botoșani, unde a participat la o dezbatere la Instituția Prefectului județului Botoșani, alături de senatori, deputați, ministrul Muncii și Solidarității Sociale și primarii din județ.
În cadrul acestei dezbateri au fost prezentate cele 12 programe de finanțare disponibile în anul 2022, printre care și Programul de Iluminat Public, care a fost lansat chiar astăzi dimineață.
Despre acesta, președintele AFM, Laurențiu Neculăescu, a precizat că au fost depuse 469 de dosare, iar fondurile alocate acestui program s-au epuizat în primele șapte minute de la lansare.
„Țin să vă anunț că în 7 minute s-a consumat bugetul pentru tot programul. Au fost depuse 469 de solicitări, s-a consumat bugetul. Cel mai probabil și datorită faptului că modificând timpul de finanțare condițiile au fost mult mai bune și mult mai simple pentru unitățile administrativ teritoriale. În sensul în care noi am eliminat co-finanțarea pe proiect, ați avut grant 100%, nu a mai fost nevoie să depuneți la momentul înscrierii în aplicație studii de fezabilitate sau proiecte tehnice. Beneficiarii s-au putut înscrie doar pe baza documentelor de eligibilitate. Urmând ca noi după ce facem evaluarea din punct de vedere al eligibilității aplicațiilor într-un termen de 90 de zile, dacă au fost declarați eligibili să depună studiul de fezabilitate sau proiectul tehnic, după caz. După ce vom evalua documentațiile tehnice vom încheia contractele de finanțare”, a precizat Laurențiu Neculăescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).
Finanţarea se acordă în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale, după cum urmează:
- pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori - maximum
- 1.000.0000 lei;
- pentru comune cu o populaţie de peste 5.001 de locuitori - maximum
- 2.000.000 lei;
- pentru oraşe - maximum 3.000.000 lei;
- pentru municipii de rang 0 - municipiul Bucureşti - maximum 50.000.000 lei;
- pentru municipii de rang I - maximum 6.000.000 lei;
- pentru municipii de rang II - maximum 5.000.000 lei.
Finanțarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiție și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți.