Bugetul municipiului Botosani: Vezi cum s-au impartit banii!

Bugetul municipiului Botosani: Vezi cum s-au impartit banii!

Bugetul municipiului Botosani a fost adoptat joi, in sedinta extraordinara, cu unanimitate de voturi. Pentru anul 2011, municipalitatea a prins in buget, la partea de venituri, suma de 137 de milioane de lei, iar la partea de cheltuieli a fost prinsa suma de 138 de milioane de lei, cu un deficit de 1,3 milioane de lei, care urmeaza a fi acoperit din excedentul bugetar al anului precedent.

Pentru 2011, Primaria si-a propus sa incaseze din impozite si taxe locale o suma de 30,3 milioane de lei, care se va constitui in venit la bugetul local. Din cote si sume defalcate din impozitul pe venit, suma prevazuta in buget este 40,1 milioane lei, iar alti 53 de milioane de lei au fost prinsi in contul sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul municipiului. Este vorba de finantarea cheltuielilor de personal in invatamantul preuniversitar, unde a fost prinsa suma de 49 ,4 milioane de lei, finantarea drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav si a indemnizatiilor lunare, cu o alocare de 2,4 milioane de lei.

Pentru echilibrarea bugetului local, municipalitatea a primit anul acesta 3,3 milioane de lei, din sume defalcate din taxa pe valoare adaugata, iar pentru drumuri a primit 250.000 de lei.
Desi au existat voci in randul consilierilor locali, care s-au aratat nemultumiti de sumele prinse in buget, spunand ca nu vor acoperi pana la sfarsitul anului anumite capitole, primarul le-a transmis ca municipiul Botosani a primit, in urma repartizarii facuta de Consiliul Judetean, cu mult mai putin decat ar fi fost normal, dar ca nimeni nu a luat atitudine pana acum, desi banii au fost repartizati inca de la inceputul lunii ianuarie.

"Bugetul municipiului Botosani n-a primit decat 4,57% din sumele care au fost repartizate de Consiliul Judetean, in conditiile in care, conform legii, ar fi trebuit să primim macar 60%, sume care se repartizeaza primariilor pentru proiecte de dezvoltare Noi n-am comentat prea mult pentru ca, pana la urma, credem ca si celelalte localitati din judet au nevoie de mai mult ajutor decat municipiul Botosani. Dar notati-va ca municipiul Botosani a primit doar 4,57%, in conditiile in care trebuia sa primeasca 60% din suma repartizata de Consiliul Judetean si poate o sa insistati stimati colegi la o alta rectificare a bugetului Consiliului Judetean, pentru ca suma sa ajunga unde trebuie, pentru dezvoltare, si nu pentru salarii", a declarat primarul Catalin Flutur.

Ca subventii de la bugetul de stat si de la alte administratii, suma prevazuta in buget este de 3,5 milioane de lei, din care 1,7 milioane lei pentru sustinerea derularii proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile postaderare, 80.000 de lei pentru acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei, 1,8 milioane de lei pentru finantarea sanatatii si 27.000 de lei pentru derularea programelor finantate din Fondul Social European.

Ca alocari prevazute in buget, sumele prinse sunt urmatoarele:

-pentru autoritati executive-8,5 milioane lei
-pentru alte servicii publice generale-1,9 milioane lei
-pentru dobanzi aferente datoriei publice interne-3 milioane lei
-pentru ordine publica si siguranta nationala-3,1 milioane lei
-pentru invatamant-55 milioane lei
-pentru sanatate-3,2 milioane lei
-pentru cultura, recreere, religie-11,5 milioane lei
-pentru asigurari si asistenta sociala-5,3 milioane lei
-pentru locuinte, servicii si dezvoltare publica-5,9 milioane lei
-pentru protectia mediului-9,1 milioane lei
-pentru combustibili si energie-13 milioane lei
-pentru transporturi-18,2 milioane lei

Chiar daca unele capitole sunt descoperite si nu exista fonduri pentru intreg anul, primarul sustine ca aceasta situatie se va reglementa pe parcurs, prin rectificari de buget.

"Noi ne-am asigurat bani pentru cheltuieli de functionare, dar ce este foarte important este ca am asigurat bani pentru continuarea lucrarilor de investitii. Nu a fost niciun an in care sa avem sumele complete de la inceput, dar s-a intamplat sa nu asiguram pana la finalul anului aceste sume? Exista si notiunea de rectificare de buget", a conchis edilul municipiului.

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (299)

astăzi, 08:10
4

Georgică MANOLE: “CU, DE, LA, ÎN, PE, PRIN, SUB, CĂTRE,CONTRA... CĂRȚILOR EPIGRAMIȘTILOR” (Volumul I, Editura Stef, Iași, 2024)Îndelung așteptată, cartea lui Ge...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Ap. Iason şi Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian şi Dadas din Ozovia

astăzi, 08:00
10

Intrarea triumfală a Mântuitorului în Ierusalim pregătea biruinţa Sa asupra morţii şi deschiderea drumului de mântuire către Ierusalimul ceresc, pentru toţi cei ce aveau să c...

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
483

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...