Bugetul municipiului Botoșani, adoptat cu unanimitate de voturi de CL. Repartiția celor 338 de milioane de lei (video)

Bugetul municipiului Botoșani, adoptat cu unanimitate de voturi de CL. Repartiția celor 338 de milioane de lei (video)

Bugetul municipiului Botoșani aferent anului 2022 a fost adoptat, marți, de Consiliul Local (CL). Administrația estimează venituri în cuantum de 338.315.590 lei, sumă mai mare cu 35% față de cele înregistrate în 2021, alocând 213.054.400 de lei pentru cheltuieli de funcționare și 125.261.190 de lei pentru investiții.

Bugetul este alcătuit din venituri din impozite și taxe locale, în cuantum de 44.960.000 de lei, taxe speciale de 13.080.000 de lei, cote defalcate din impozitul pe venit în valoare de 100.338.000 de lei, suma de 3,31 milioane de lei alocată din fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean și excedentul bugetar de 36,3 milioane de lei rezultat în anul fiscal anterior, la care se adaugă finanțări europene atrase. Circa 62% din buget este repartizat pentru cheltuielile de funcționare.

Pe partea de infrastructură rutieră, municipalitatea alocă sumele necesare pentru reabilitarea și modernizarea străzilor Miron Costin și Nicolae Sofian, dar și pentru amenajarea unor locuri de parcare pe străzile Victoriei, Mihail Kogălniceanu, Curcubeului, pe Aleea Școlii, în zona Piața 1 Decembrie și în curtea Spitalului de Boli Cronice. De asemenea, toate stațiile de autobuz vor fi modernizate, iar zona Primăverii va fi reorganizată urbanistic.

Sunt bugetate strict documentațiile tehnice de reabilitare a străzilor: Aleea Humulești, Tunari, Ion Creangă, Alexandru cel Bun, A.T. Laurian, Grăniceri, Petru Maior, Furtunei, Vasile Conta, Baciului, Liliacului, Lalelelor, Verona, Zefirului, Caisului, Porumbelului, Vasile Lupu, Ghiocei, Codrului, Bradului, Simion Bărnuțiu, Austrului, Grigore Antipa, Hatman Arbore, Peco, Crizantemelor, Poșta Veche, Sălciilor, Pajiștii, Gheorghe Hasnaș, Aluniș, Prunilor, Popăuți, Mărăști, Aleea Ioan Iacob Hozevitul, Ștefăniță Vodă, Plopilor, Aleea Cireșului, Aleea Smârdan, Împărat Traian. Totodată, vor fi realizate documentații tehnice pentru amenajarea unor locuri de parcare pe Aleea Pinului, în zona ANL Cișmea, respectiv pentru construirea a trei parcări supraetajate, dintre care una pe Bulevardul Eminescu, și a unei parcări subterane în Piața Revoluției.

Pe partea de educație, execuția bugetului local stipulează peste 8,5 milioane de lei pentru acordarea burselor școlare și fonduri pentru investiții în mai multe unități de învățământ. Se pregătesc intervenții de reabilitare a șarpantei la Grădinița nr. 6, împrejmuirea Grădiniței nr. 19. Școala Gimnaziala „Sf. Nicolae”, Grădinița nr. 16, Grădinița nr. 25,Grădinița nr. 15, Liceul Tehnologic „Petru Rareș”, Liceul „Dimitrie Negreanu”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” și Liceul Teoretic „Grigore Antipa” vor fi dotate cu sistem de supraveghere antiefracție.

De asemenea, sunt bugetate achiziția și montajul unor obiecte de joacă la Grădinița nr. 1, reabilitarea curții interioare a corpului B din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 11 și reabilitarea tâmplăriei exterioare a unui corp al Liceului „Petru Rareș”. Totodată, sunt alocate fonduri pentru documentația tehnică privind modernizarea sălii de sport a Școlii „Elena Rareș”, documentația tehnică de execuție a terenului de sport cu strat covor sintetic de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” și documentația vizând reabilitarea instalației termice a unui corp din cadrul Colegiului Național „Mihai Eminescu”. Toate lucrările de renovare au diminuat cu 50% bugetul alocat reparațiilor comparativ cu cel din 2021, în prezent suma destinată acestor intervenții punctuale fiind de circa 600.000 de lei.

„Pe lângă investițiile mai mari, avem în vedere și o serie de investiții mai mici, ce constau în modernizarea treptată a tuturor instituțiilor de învățământ din municipiul Botoșani”, a precizat Cosmin Andrei.

Sunt alocați aproximativ 1,2 milioane lei pentru amenajarea unor locuri de joacă și terenuri de sport, iar 189.000 de lei sunt repartizați pentru achiziționarea de materiale sanitare în școli.

Investițiile în sistemul sanitar aflat în proprietatea municipalității se rezumă la o serie de intervenții în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie, unde se va efectua reabilitarea termică a laboratorului de analize, se va executa instalația electrică și de securitate în caz de incendiu, se vor achiziționa aparate medicale. De asemenea, va fi întocmită o documentație de fezabilitate în vederea extinderii cu un corp a spitalului.

Pentru instituțiile de cultură se alocă circa 12,9 milioane de lei, mare parte din sumă fiind asigurată de stat. Bugetul Teatrului „Mihai Eminescu” este de 5.309.400 de lei, dintre care doar 490.000 de lei sunt repartizați pentru investiții, Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” are la dispoziție suma de 2.531.000 de lei, dintre care 611.000 de lei pentru dezvoltare, iar Filarmonica „George Enescu” are un buget de 5.090.000 de lei, sumă din care 140.000 de lei vor merge spre investiții. Cheltuielile de funcționare sunt asigurate în pondere de stat,

Subvențiile prevăzute în execuția bugetului local depășesc 16,7 milioane de lei, valoare totală din care Modern Calor primește 7,96 milioane de lei pentru acoperirea diferenței dintre prețul și tariful energiei termice, Eltrans SA încasează 5,5 milioane de lei și SC Microbuzul SRL primește 3,24 milioane de lei, subvențiile din urmă având rol de acoperire a abonamentelor cu titlu gratuit.

Pentru Poliția Locală se alocă suma de 9,903 milioane de lei, din care 184.200 de lei vor reprezenta investiții. Direcția de Servicii Publice, Sport și Agrement va avea un buget de 13,488 milioane de lei, din care 571.300 de lei vor fi alocați dezvoltării. Serviciul Public pentru Administrarea Piețelor, Oborului și Cimitirelor va avea la dispoziție 520.000 de lei exclusiv pentru investiții.

La capitolul asistență socială, cele mai mari cheltuieli vor însemna indemnizațiile, abonamentele gratuite pentru transportul local, ajutoarele de înmormântare și alte forme de sprijin financiar acordat categoriilor vulnerabile, antrenând suma totală de 11,3 milioane de lei. Alți 1,5 milioane de lei sunt alocați pentru finanțarea drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale, integrați în învățământul de masă. De asemenea, sunt repartizați 500.000 de lei pentru ajutoare de încălzire, 250.000 de lei pentru tichete cadou acordate pensionarilor și elevilor cu deficiențe de vedere, 150.000 de lei pentru preșcolarii aparținând unor familii defavorizate.

Municipalitatea estimează cheltuieli de 7 milioane de lei pentru întreținerea unor locuințe aflate în administrare și servicii publice; 7,01 milioane de lei pentru întreținerea iluminatului public; 10 milioane de lei reprezentând lucrări de salubritate; 9,95 milioane de lei pentru reparații curente ale străzilor și trotuarelor; 900.000 de lei pentru executarea marcajelor rutiere și 76.000 de lei pentru mentenanța semafoarelor.

De asemenea, s-a stabilit un fond de rezervă în valoare de 5.000 de lei.

Proiectul de execuție a bugetului a fost aprobat cu unanimitate de voturi. La ședința CL nu au participat fostul edil Cătălin Flutur și consilierul Cătălina Lupașcu.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta