Bugetele societăţilor din subordinea CL, aprobate după lungi dezbateri!

Cele patru societăţi din subordinea Consiliului Local şi-au întocmit bugetele pentru anul 2018 şi au necesitat aprobarea consilierilor locali, însă dezbaterile au dus la o adevărată dispută între liberali şi social-democraţi.

Bugetele societăţilor din subordinea CL, aprobate după lungi dezbateri!

Primarul Cătălin Flutur a criticat societăţile subordonate că nu şi-au pliat bugete după cel al municipiului Botoşani, aprobat în cursul acestei luni. De asemenea, edilul a criticat în special Modern Calor, care solicită bani pentru o parte din populaţia municipiului, aproximativ 10%, de la toţi contribuabilii, şi în condiţiile în care au restanţe de încasat de la clienţi. 

"Aceste bugete le votăm după votarea bugetului municipiului, mi se pare un pic forţat de a prezenta un buget doar cu cerinţele societăţilor. Trebuia să vă adaptaţi bugetele, când le prezentaţi spre aprobare Consiliului Local, conform bugetului de venituri şi cheltuieli a Consiliului Local. Eu ştiu cum am gândit, dumneavoastră - acesta este bugetul şi fără el nu supravieţuim. Este o situaţie mai mult decât delicată la absolut toate societăţile din subordinea C.L. Pe oricare dintre directori pe care îi vom întreba o să spuneţi că este un an greu, nu avem bani şi ca în fiecare an îi aşteptaţi de la bugetul local, fără a vă strădui foarte mult, şi îmi asum ceea ce spun, să identificaţi metode de reducere a cheltuielilor şi de sporire a veniturilor. În primul rând să vă colectaţi dumneavoastră banii, că aşa este foarte simplu. Cineva colectează banii, dumneavoastră faceţi o cerere şi după aceea solicitaţi bani de la Primărie. Bugetele nu sunt în concordanţă cu sumele pe care noi putem să le alocăm în cursul anului 2018", a declarat Cătălin Flutur. 

Elidul a mai adăugat că este posibil să se vină cu completări în cursul anului, însă în momentul de faţă CL este pus în situaţia de a vota nişte bugete fără sursă. 

Primarul a fost contrazis de viceprimarul Cosmin Andrei, care a afirmat că este o greşeală mustrarea directorilor societăţilor comerciale pentru că subvenţia se adresează direct populaţiei şi nu societăţilor comerciale.

"Este o abordare greşită mustrarea celor de la societăţile comerciale din subordinea Consiliului Local că şi-au construit bugete pe sumele alocate de la Primărie. Această subvenţie nu este alocată societăţilor comerciale, ci cetăţenilor, indiferent că vorbim de subvenţii la termie sau la transport public. Alt aspect pe care vreau să îl punctez este o întrebare legată de avizul de legalitate asupra bugetului municipiului pe care l-am votat. În prezent nu este venit avizul. Eu consider că trebuie aprobate bugetele, iar dacă vor surveni modificări să le operăm pe parcursul anului", a declarat Cosmin Andrei.

În dezbatere a intervenit şi Florin Sandu, directorul Modern Calor, care a menţionat că bugetul este fundamentat pe hotărâri de CL ce au stabilit această subvenţie şi nu se poate lua în considerare o altă alocare din bugetul municipalităţii, ci trebuie să se meargă pe hotărârea unde este stabilit cât este subvenţia din preţul total. Acesta a dat exemplu comparativ cu anul trecut la alocare, când au fost 7 milioane de lei alocați, iar anul acesta 6 milioane de lei. 

Liberalii au propus reducerea subvenţionării gigacaloriei de la 140 de lei, iar social-democraţii au propus 180 de lei şi în cele din urmă a fost aprobată varianta propusă de consilierii puterii. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
127

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
76

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...

Un transformator suprasolicitat a provocat un incendiu la Flămânzi; clădirile din jur, la un pas de dezastru! (Foto, video)

astăzi, 18:03
94

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au cons...