BOTOSANI - ORASUL LUI PETICILA! Botosanenilor le place, accepta si au ce merita, spune arhitectul orasului!

Petice si peticele. Albe, gri, galbene, roz, portocalii… Municipiul Botosani a ajuns asemenea unei caldararite, ce isi infoaie cu mandrie pulpanele fustei multicolore.

CATALIN ALEXA, viceprimarul municipiului Botosani: "Nu poate fi numit chiar Orasul lui Peticila, dar e o chestiune care la un moment dat deranjeaza ochiului. Cand peste tot e numai cenusiu, creeaza o stare de disconfort. O arhitectura armonioasa conduce si la o stare pozitiva.

De la o vreme, blocurile din Botosani arata precum o tabla de domino. Jumatate din bloc e reabilitat, jumatate nu. Trei sferturi da, un sfert nu. Si tot asa. Locatarii mai cu dare de mana si-au reabilitat termic apartamentele, fara a le pasa de vecinul de la parter sau de la etajul patru, cu putere financiara mai redusa.

Un lucru nu tocmai corect, fiindca acestia poate ar fi dorit sa apeleze la programul national de reabilitare. In situatia in care vecinii s-au apucat de reabilitat de capul lor, ceilalti locatari nu mai pot apela la programul national. Unde reabilitarea e mult mai avantajoasa si lucrarile facute ca la carte.

CATALIN ALEXA, viceprimarul municipiului Botosani: "Am vazut ca au luat amploare reabilitarile. E pacat ca pierd bani, prin program ar reabilita total. Prin programul asta se face treaba gospodareste. Reabilitezi si terasa si subsolul, se repara toate conductele. Cu banii pe care i-au dat numai pe termoizolatie ar fi facut mult mai mult".

La ora actuala, prin programul national, in municipiul Botosani se afla in curs de reabilitare termica sase scari de bloc. Patru sunt gata, doua in lucru. E vorba de Constantin Gane, Parcul Tineretului T135, T140, J-urile de pe Calea Nationala, unde s-a intervenit deocamdata la fatada posterioara. Pentru a-i incuraja pe oameni sa isi reabiliteze termic blocurile, Guvernul a marit cota de participare la 50%, Primaria 30%, doar 20 % revenind locatarilor.

CATALIN ALEXA, viceprimarul municipiului Botosani: "Primaria nu poate da bani pentru niste termoizolatii pe care si le-a facut fiecare dupa capul lui, fara sa fie un tot unitar. Pot beneficia doar daca isi dau jos si fac conform proiectului. Iar cei care au ramas singuri, cu mare parere de rau, trebuie sa-si faca pe cheltuiala lor".

Un alt inconvenient al termoizolatiei facute la voia intamplarii e ca nu respecta standardele energetice. Pe constructor nu il intereseaza daca exista sau nu autorizatie de construire. Pentru a reduce preturile, sa iasa cat mai ieftin, nu face o expertiza tehnica, un audit energetic al apartamentului, care sa arate ce grosime trebuie sa aiba termoizolatia.

A doua la mana, tot ca sa reduca pretul foloseste un material de finisaj ce i-a ramas lui din alta parte si care nu are nicio legatura cu fatada pe care se aplica. Sunt doua puncte negative: grosimea insuficienta a materialului si culoarea folosita.

Pentru zona noastra de nord, dupa auditul energetic, in mod normal ar trebui utilizat nu un polistiren de 2 sau 5 cm, cum se foloseste, ci unul minim de 10 cm.

Ceea ce e mai grav ca nimeni nu se sinchiseste de autorizatie, iar autoritatile inchid in mod deliberat ochii. Pana acum s-a inteles ca nu ar fi dat bine la electorat, dar alegerile au cam trecut. Nu spune nimeni sa li se dea jos izolatia, dar ar trebui gasita o solutie prin care nu tot orasul, dar macar fiecare bloc sa aiba fatada de o singura culoare. Daca ar veni sa ceara autorizatie li s-ar impune sa respecte o anumita culoare, dar asa nimeni nu are vreun stres.

CATALIN ALEXA, viceprimarul municipiului Botosani: "Ca sa mergem sa-i amendam numai pe ei, amenda ar conduce si la dezafectarea constructiei. Ar trebui sa le dam si amenda si sa-si dea jos termoizolatia, ceea ce e cam… Ca in Romania noi suntem inca intr-o perioada de tranzitie si in ceea ce priveste termoizolarea blocurilor".

Nici din punct de vedere estetic lucrurile nu stau bine, dar autoritatile locale nu se indura sa le strice socoteala la oameni. Mai ales ca au investit mult pentru a obtine un confort termic. Declarativ, nu sunt de acord cu modul in care apreciaza unii sa fie proprietari.

Viceprimarul Florin Ghiorghita are si el parerea lui, ca este mult mai bine sa fie un lucru unitar de la un capat la altul si mai ales o reabilitare termica. Ca sa se faca o reabilitare trebuie ca oamenii sa aiba bani, sa aiba si bun simt si sa lucreze legal, cu autorizatie.

FLORIN GHIORGHITA, viceprimar al municipiului Botosani: "Majoritatea lucreaza cu firme fantoma, cu persoane fizice neautorizate, isi fac doar la apartamentul lor si de restul nu-i mai intereseaza. De asta si apar petice. Un aspect total neestetic ochiului. Nu are nicio unitate, fiecare isi da ce culoare vrea. Dar probabil o sa ajunga vremea cand o sa se aplice amenzi si o sa fie pusi sa-si zugraveasca toti aceeasi culoare. Deocamdata nu au autorizatii".

Pe de o parte, adauga viceprimarul, executivul este multumit ca oamenii isi fac reabilitarea termica, dar ar trebui si ei sa aiba cat de cat o orientare.

FLORIN GHIORGHITA, viceprimar al municipiului Botosani: "Sa isi faca aceeasi culoare. Nu daca vede ca vecinul si-a facut bej el sa isi faca rosu ca sa sara mai mult in ochi. Ca sa fie o tarcateala in tot orasul".

Atitudinea neasteptat vine, insa, din partea arhitectului orasului, Sandu Dan, care nu are prea multe de spus si incheie repede discutia!

SANDU DAN, arhitectul municipiului Botosani: "Daca asa le place oamenilor, inseamna ca e foarte frumos. Pai in cladirile alea stau niste oameni, daca le-au pictat asa inseamna ca le place asa si aici eu am incheiat discutia. Ca daca nu le-ar place asa de carpit nu ar face asta. E dorinta lor, nu a altcuiva. Ca nu i-a invatat nu stiu ce meserias sa faca in felul asta. Inseamna ca le place, ca accepta si au ce merita".

Parca suntem in perioada cubista! De partea cealalta, lucrurile se vad un pic mai altfel. Cetatenii, nu toti, sustin ca peticeala ce devine tot mai vizibila in oras se "datoreaza" edililor.

"Primaria e vinovata ca da aprobari aiurea si fiecare face ce vrea. Nu se da autorizatie pentru asta. Ar trebui o hotarare in Consiliul Local cu privire la asta. Ar trebui impus ca tot blocul sa fie la o singura culoare, nu tot orasul. Din punct de vedere estetic, parca suntem in perioada cubista. Parca ar fi un tablou de Picasso", apreciaza Eduard Butnariu.

Altii au o opinie asemanatoare, dar si mai drastica.

"Reabilitarea blocurilor trebuie sa se faca numai cu autorizatie de constructie eliberata de Primarie contra unei taxe. Ce s-a facut fara autorizatie trebuie demolat de Primarie si amendati cei care au reabilitat. Corpul de control al Primariei de ce nu se autosesizeaza sa treaca la verificari?", spune Costel Bulgariu, un cetatean care, cu siguranta, daca ar avea posibilitatea, ar face mult mai multa ordine decat cei ce au responsabilitatea.

Pana una alta, asta e situatia, dar speram ca edilii sa gaseasca totusi o solutie pana orasul nu devine cu totul pestrit. Inca mai e timp.

DIANA FLORESCU

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident la Todireni! Doi tineri au avut nevoie de îngrijiri medicale! (Foto)

astăzi, 00:25

Doi tineri de 15, respectiv 26 de ani, au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina în care se aflau a fost implicată într-un accident rutier. Evenimentul s-a produs pe ...

Tineri și neliniștiți: Patru botoșăneni, condamnați la închisoare cu executare!

Friday, 22 November 2024

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Biroul de Investigații Criminale au identificat un bărbat de 41 de ani din municipiul Dorohoi, pe numele căruia era emis un mandat de ...

PSD Botoșani: Marcel Ciolacu președinte și PSD la guvernare reprezintă garanția creșterii veniturilor botoșănenilor!

Friday, 22 November 2024

Marcel Ciolacu va fi un președinte al tuturor românilor, indiferent de orientările lor politice sau de categoriile sociale din care fac parte, care propune unirea românilor în juru...