Botoșani, din nou la coadă: Se află printre județele care nu se descurcă doar cu veniturile proprii

Botoșani, din nou la coadă: Se află printre județele care nu se descurcă doar cu veniturile proprii

În anul 2017, administraţiile locale (consilii judeţene şi primării) au avut cheltuieli în valoare de 61,13 miliarde de lei, în timp ce veniturile acestora s-au cifrat la 62,78 miliarde de lei. Din totalul veniturilor, 30,58 de miliarde de lei (49%) reprezintă venituri proprii. Două treimi din ele reprezintă cotele defalcate din impozitul pe venit şi sumele alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, notează argument-cs.ro.

Potrivit www.analizeeconomice.ro, administraţiile locale din Capitală au gradul cel mai mare de independenţă financiară, 80% reprezintă veniturile proprii, iar primăria generală înregistra un procent de 97%. Într-un clasament oficial, urmează Ilfov, cu o pondere a veniturilor proprii în veniturile totale de 72%, Braşov – 61%, Cluj – 60%, Sibiu, Timiş şi Constanţa – 57%, Arad – 53%, Prahova şi Mureş – 50%. Practic, vorbim de judeţele dezvoltate din punct de vedere economic.

Urmează un grup de 11 judeţe cu o pondere a veniturilor proprii în veniturile totale cuprinsă între 40 şi 46%, apoi grosul judeţelor care nu au cum să se descurce cu veniturile proprii: Satu Mare, Gorj, Dâmboviţa, Harghita, Călăraşi, Buzău, Bistriţa Năsăud, Maramureş, dar şi Caraş-Severin cu un procent de 35%.

Pe ultimele locuri se află Vaslui – 25%, Mehedinţi şi Teleorman – 29%, Neamţ, Olt – 31%, Giurgiu, Botoşani – 32% şi Vrancea – 33%.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
446

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
618

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
723

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...