Blocaj la Consiliul Județean Botoșani. Pentru prima dată în politica locală a ultimilor ani, bugetul județului a picat

Blocaj la Consiliul Județean Botoșani. Pentru prima dată în politica locală a ultimilor ani, bugetul județului a picat

Ședința ordinară a Consiliului Județean de la Botoșani a debutat astăzi sub auspicii pozitive în condițiile în care, atât reprezentanții Executivului cât și consilierii județeni erau siguri că bugetul va fi aprobat fără probleme, mai ales în condițiile în care la nivelul comisiilor de specialitate s-a ajuns la un consens.

Toate bune și frumoase până la momentul în care au fost demarate interpelările legate de construcția bugetară. Declarativ și la vedere, dar numai verbal, lucrurile păreau că se vor canaliza sănătos și bugetul va fi aprobat. Dar... surpriză!

Chiar dacă nu se ajunsese la punctul fierbinte al votului, consilierul județean ALDE, Floarea Marocico a declarat că aleșii formațiunii pe care o reprezintă nu vor vota mai multe puncte printre care și bugetul. Președintele Doina Federovici i-a transmis să aibă răbdare până la momentul votului și atunci va putea să-și exprime atât votul cât și punctul de vedere.

Consilierii liberali, prin vocile răsunătoare ale lui Viorel Iliuță cât și a lui Gabriel Alecsandru, au adus contra argumente construcției bugetare lansată de președintele Federovici, dar care au fost contracarate de reprezentanții aparatului de specialitate al Consiliului Județean.

Doamnă președintă spuneți că este cel mai mic buget, dar nu este chiar așa cel puțin comparativ cu anul trecut. Ba chiar este mai mare. Vreau să vă întreb, și am mai pus pe tapet această problemă. De ce excedentul Consiliului Județean nu a fost folosit pentru drumuri sau pentru rezolvarea problemelor de la Nova Apa Serv și nu mai eram nevoiți să apelăm la mila Guvernului, că nu Guvernul a făcut datoriile la apă, a declarat consilierul județean Gabriel Alecsandru.

În replică, reprezentanții CJ, prin vocea directorului Magda Didii, au susținut că excedentul nu ar fi acoperit cheltuieli de o asemenea anvergură. Și reprezentanții PRO România, prin vocea consilierului Doru Gavrilaș, au solicitat amendarea bugetului prin alocarea unor fonduri unor instituții de învățământ special, ba chiar și pentru un nou spațiu al unei unități aflate în subordinea CJ.

Doina Federovici a încercat din răsputeri să îi convingă pe aleșii județeni că aprobarea bugetului este o gură de oxigen pentru toată lumea.

La prima strigare a votului, doar 16 consilieri județeni au fost de acord cu proiectul de buget, număr insuficient pentru a trece proiectul.

“Doamnelor și domnilor consilieri în momentul în care ați preluat mandatele ați afirmat sus și tare că veți fi în slujba cetățenilor județului Botoșani. Acum aveți ocazia să demonstrați acest lucru. Printr-o abținere vă exprimați în fapt un vot împotrivă. Printr-o abținere nu îi dați șah Doinei Federovici sau PSD-ului, ci botoșănenilor care v-au votat. După vot vă rog să vă uitați în oglindă și să considerați că ați făcut ceea ce este bun pentru botoșăneni. Ați ascultat un ordin de partid. Un joc politic fără miză, care blochează județul. Haideți să fim raționali și să votăm acest buget de care avem nevoie cu toții”, a declarat președintele Doina Federovici.

Chiar dacă pledoaria liderului CJ a fost cât se poate de pacifistă și cu un mesaj de unitate, nici la reluarea votului, datele problemei nu s-au schimbat, rezultatul fiind același, 16 voturi pentru și 17 abțineri.

Dacă liberalii aveau lecția învățată de-acasă și erau argumentați, se pare că în taberele ALDE și PRO România au intervenit o serie de interese obscure, surse din interiorul celor două formațiuni, transmițându-ne voalat, că în fapt au fost amenințări directe. Cine va vota bugetul lui Federovici, va fi dat afară din partid.

La finele acestei săptămâni, reprezentanții Consiliului Județean urmează să semneze contractele dec execuție pentru cele două tronsoane ale Drumului Strategic și ar fi trebuit să achite circa 20 la sută din costul investiției. Pe lângă aceste costuri, activitatea de funcționare a Consiliului Județean și a unităților subordonate vor intra în impas financiar, pentru cel puțin o lună de zile.

 

Spune-ne opinia ta