Biserica „Sfântul Gheorghe” își redeschide porțile pentru enoriași (video)

Lucrările de restaurare a Bisericii „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoşani, realizate în baza unui proiect cu finanţare europeană, au fost finalizate, a anunţat primarul Cosmin Andrei.

El a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută joi în incinta bisericii, că reprezentanţii Primăriei au semnat lucrările de recepţie la finalizarea lucrărilor.

Am semnat recepția la finalizarea lucrărilor, un obiectiv care a fost finanțat cu fonduri europene și care a plecat de la o valoare de 6,4 milioane lei și a ajuns la 9,5 milioane de lei cu o contribuție proprie din fonduri locale de 3,1 milioane de lei. Lucrările au fost complexe, s-au întins pe parcursul a câtorva ani, dar rezultatul este unul pe măsură. Avem consolidarea, reabilitarea bisericii cât și a turnului clopotniței la un obiectiv monument istoric emblematic pentru municipiul Botoșani”, a declarat Cosmin Andrei.

Potrivit edilului, obiectivul a fost complet reabilitat în concordanță cu arhitectura și racordat la toate utilitățile. Acesta arată că lăcaşul de cult ar urma să fie sfinţit în primăvara anului viitor, pe 23 aprilie, atunci când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, patronul spiritual al municipiului Botoşani.

Așa cum spunea și ÎPS Teofan în una din vizitele sale în Botoșani, s-a vindecat o rană a orașului nostru. Mă bucur că am terminat această lucrare atât de așteptată nu doar de enoriașii acestei biserici, ci de toți botoșănenii iar rezultatele sunt de excepție. Botoșani a redobândit un monument emblematic”, a mai precizat primarul Cosmin Andrei.

Preotul paroh a anunțat că prima slujbă care se va oficia în biserică după reabilitare va fi săvârșită duminică.

„Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat să realizăm acest proiect și să transformăm această Biserică din cenușăreasa Botoșaniului așa cum era în o mireasă, într-o bijuterie. A fost o rană a orașului, acum rana s-a închis și viața merge mai departe”, a spus preotul Dumitru Mateciuc.

Reabilitarea bisericii – monument a fost posibilă prin accesarea unui proiect cu finanțare europeană, „Reabilitarea și dezvoltarea turistică a Monumentului Istoric Ansamblul Bisericii „Sfântul Gheorghe”, derulat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 - 2020, Axa prioritara 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural/Prioritatea de investiții 5.1.- Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. 

Ctitorită în anul 1551 de doamna Elena Rareș, văduva domnitorului Petru Rareș, Biserica „Sfântul Gheorghe” a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Botoșani.

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta