Biblioteca Națională de Poezie „Mihai Eminescu” este modernizată

Biblioteca Națională de Poezie „Mihai Eminescu” este modernizată

Una dintre clădirile emblematice pentru spațiul eminescian face obiectul unui amplu proces de reabilitare și modernizare. Este vorba de Biblioteca Națională de Poezie „Mihai Eminescu” din cadrul Memorialului Ipotești.

Consiliul Județean (CJ) a alocat peste 1,8 milioane de lei pentru lucrările care au demarat la finele anului trecut.

„Încă de la preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean am anunțat că vom pune un accent deosebit pe domeniul cultural. Memorialul Ipotești, ca centru de excelență a culturii românești, ocupă un loc important în preocupările noastre. Astfel, pe lângă proiectele cu fonduri europene, care vor contribui la modernizarea acestuia, am decis să reabilităm din fondurile proprii clădirea Bibliotecii Naționale de Poezie. Valoarea proiectului se ridică la peste 1,8 milioane de lei, din care 300 de mii de lei au fost alocați în 2021. Anul acesta vom continua investiția, care se va concretiza într-o bibliotecă modernă, cu un amfiteatru adaptat cerințelor vremurilor pe care le trăim și activităților culturale organizate la Memorial”, a declarat Doina Federovici, președintele CJ Botoșani. 

Lucrările de la clădirea Bibliotecii Naționale de Poezie presupun, printre altele: înlocuirea acoperișului, a tâmplăriei, refacerea tencuielilor interioare și exterioare, a pardoselilor, hidroizolarea fundației și a soclului clădirii, precum și schimbarea instalațiilor. De asemenea, se va realiza un dren perimetral și se vor reface trotuarele și scările exterioare.

Complementar, pentru reabilitarea celorlalte obiective de patrimoniu din cadrul Memorialului Ipotești, Consiliul Județean Botoșani va accesa o finanțare de patru milioane de euro în cadrul Programului Operațional Regional (POR) Nord-Est 2021-2027.

Reabilitarea exterioară va presupune un sistem modern de iluminat, amenajare peisagistică, reabilitarea aleilor, instalarea unui mobilier stradal și realizarea unei copertine pentru amfiteatrul exterior, în vederea creării condițiilor pentru atragerea vizitatorilor, a valorificării spațiilor Memorialului prin transformarea lor în zone de agrement.

Reabilitarea obiectivelor de patrimoniu presupune modernizarea sistemului de încălzire și anveloparea clădirii muzeului tematic. Astfel, se vor crea condiții optime pentru vizitare și se va reconstitui atmosfera din cea de a doua jumătate a secolului XIX – începutul secolului XX.

În prezent, prin intermediul unui alt proiect european, finanțat prin Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020 – domeniul „Infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiective de patrimoniu cu potențial turistic”, s-a demarat procedurile de licitații pentru scrierea documentațiilor tehnico-economice necesare proiectului finanțat prin POR.

(Comunicat de presă)








 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
60

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
1095

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...

Numerele de la mașină l-au băgat în bucluc!

astăzi, 12:10
421

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autot...