Biblioteca Națională de Poezie „Mihai Eminescu” este modernizată

Biblioteca Națională de Poezie „Mihai Eminescu” este modernizată

Una dintre clădirile emblematice pentru spațiul eminescian face obiectul unui amplu proces de reabilitare și modernizare. Este vorba de Biblioteca Națională de Poezie „Mihai Eminescu” din cadrul Memorialului Ipotești.

Consiliul Județean (CJ) a alocat peste 1,8 milioane de lei pentru lucrările care au demarat la finele anului trecut.

„Încă de la preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean am anunțat că vom pune un accent deosebit pe domeniul cultural. Memorialul Ipotești, ca centru de excelență a culturii românești, ocupă un loc important în preocupările noastre. Astfel, pe lângă proiectele cu fonduri europene, care vor contribui la modernizarea acestuia, am decis să reabilităm din fondurile proprii clădirea Bibliotecii Naționale de Poezie. Valoarea proiectului se ridică la peste 1,8 milioane de lei, din care 300 de mii de lei au fost alocați în 2021. Anul acesta vom continua investiția, care se va concretiza într-o bibliotecă modernă, cu un amfiteatru adaptat cerințelor vremurilor pe care le trăim și activităților culturale organizate la Memorial”, a declarat Doina Federovici, președintele CJ Botoșani. 

Lucrările de la clădirea Bibliotecii Naționale de Poezie presupun, printre altele: înlocuirea acoperișului, a tâmplăriei, refacerea tencuielilor interioare și exterioare, a pardoselilor, hidroizolarea fundației și a soclului clădirii, precum și schimbarea instalațiilor. De asemenea, se va realiza un dren perimetral și se vor reface trotuarele și scările exterioare.

Complementar, pentru reabilitarea celorlalte obiective de patrimoniu din cadrul Memorialului Ipotești, Consiliul Județean Botoșani va accesa o finanțare de patru milioane de euro în cadrul Programului Operațional Regional (POR) Nord-Est 2021-2027.

Reabilitarea exterioară va presupune un sistem modern de iluminat, amenajare peisagistică, reabilitarea aleilor, instalarea unui mobilier stradal și realizarea unei copertine pentru amfiteatrul exterior, în vederea creării condițiilor pentru atragerea vizitatorilor, a valorificării spațiilor Memorialului prin transformarea lor în zone de agrement.

Reabilitarea obiectivelor de patrimoniu presupune modernizarea sistemului de încălzire și anveloparea clădirii muzeului tematic. Astfel, se vor crea condiții optime pentru vizitare și se va reconstitui atmosfera din cea de a doua jumătate a secolului XIX – începutul secolului XX.

În prezent, prin intermediul unui alt proiect european, finanțat prin Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020 – domeniul „Infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiective de patrimoniu cu potențial turistic”, s-a demarat procedurile de licitații pentru scrierea documentațiilor tehnico-economice necesare proiectului finanțat prin POR.

(Comunicat de presă)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum se distribuie gratuit pastilele cu iod și de unde pot fi ridicate

Marţi, 9 August 2022
183

După cum s-a stabilit în iunie, persoanele cu vârsta de până la 40 de ani pot primi comprimate cu iodură de potasiu, ce vor putea fi utilizate în cazul apariției unor accid...

Gheorghe Hagi, categoric după remiza din FC Botoșani – Farul: „Meritam să câștigăm! A fost unul dintre cele mai bune meciuri”

Marţi, 9 August 2022
135

Gheorghe Hagi, managerul tehnic al echipei Farul Constanța, s-a declarat mulțumit de atitudinea elevilor săi în meciul cu FC Botoșani, însă este de părere că echipa sa ar fi meritat...

Marcel Ciolacu amenință cu alegeri anticipate dacă nu ajunge prim-ministru la vară

Marţi, 9 August 2022
81

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat marți, într-o conferință de presă la Parlament, că dacă nu se va face rotativa în ceea ce privește premierul, „nu e altă variantă...