Vicepreședintele asociației “Împreună pentru A8“, unul din liderii mișcării pentru dezvoltarea Moldovei, Cătălin Urtoi, a fost desemnat consilier onorific al ministrului Transporturilor.
Cătălin Urtoi s-a făcut remarcat ca și punct catalizator în cadrul amplelor mișcări de protest din ultimii ani la adresa guvernelor României, mai ales din cauza nesimțirii cu care PSD a tratat dezvoltarea și construcția infrastucturii Moldovei, mișcări și marșuri de protest la care au luat parte inclusiv sute de botoșăneni.
Principala misiune a lui Cătălin Urtoi va fi să monitorizeze etapele realizării autostrăzii Iași - Târgu Mureș.
“Eu i-am spus si deputatului Bodea, cel care a sustinut acest demers al nostru că nu vom fi niște parteneri comozi. Vom fi onești, corecți cu ei, dar nu vom accepta nici un compromis. Au promis ceva și trebuie să demonstreze că sunt altfel și că vor să susțină dezvoltarea Moldovei”, ne-a spus Cătălin Urtoi.
Acesta a făcut și o radiografie a punctelor care vor fi atacate urgent în relația cu Ministerul Transporturilor și a precizat că din aceasta pozitie va urmari calendarul realizarii autostrăzii care va lega Moldova de Transilvania.
- HG prin care tronsonul de 67 km de la DN2 la Lețcani trebuie să treacă la MT, respectiv CNAIR - Decembrie 2019;
- Cerere imediată către Comisia Europeană pentru finanțare prin POIM 1 (2014-2020) a studiilor de Fezabilitate și Proiectare pe tronsoanele Tg. Neamț - Iași, Iași - Vânători, Vânători-Ungheni, podul de la Ungheni - trim 1, 2020
-Bugetarea prin Legea Bugetului pe 2020 a contribuției de 15% a Guvernului României pentru SF și Proiectare, după o analiză serioasă a costurilor aferente, astfel încât să putem susține cererea de finanțare către Comisia Europeană-Decembrie 2019-Ianuarie 2020;
- Elaborarea și finalizarea caietelor de sarcini pentru toate tronsoanele de pe A8 care nu au fost licitate, avizarea internă și ridicarea pe SICAP în vederea contractării în luna Mai-Iunie 2020;
- Finalizarea studiului de fezabilitate pe tronsonul Tg. Mureș - Tg. Neamț până în vară anului 2020 și demersurile necesare pe lângă Comisia Transporturi a UE și Comisia Europeană pentru a introduce A8 în viitorul POIM 2 (2021-2027) și pregătirea cererii de finanțare.
“În paralel cu demersul nostru pentru A8 va trebui să susținem și celelalte proiecte cum ar fi: A7, legăturile expres la A7 și A8 de la Botoșani, Vaslui, Galați. Este o premieră istorică spunem noi, când lupta de peste trei ani a unor asociații pentru infrastructura din Moldova este recunoscută și a devenit o voce respectată. Dacă acest parcurs nu va fi respectat, noi ne vom retrage din această colaborare”, ne-a mai spus Cătălin Urtoi.
Au fost desemnați Consilieri Onorifici ai Ministrului Transporturilor, fără remunerație, ing. Cătălin Urtoi, Vicepreședinte asociația Împreună Pentru A8 pentru o perioadă de șase luni, până în luna Iunie 2020, și Adrian Covasnianu, Vicepreședinte asociația Moldova Vrea Autostradă, pentru următoarele șase luni începând cu luna Iunie 2020.
“Menționez că activitatea noastră va fi de voluntariat. Considerăm că nici un efort nu este prea mare când faci acest lucru pentru regiunea Moldova și pentru România!”, a mai adăugat Cătălin Urtoi.