Este vorba despre satul Costești, din județul Botoșani, acolo unde o acumulare de apă a fost abandonată și există riscul ca, odată cu topirea zăpezii, să se reverse.
Autoritățile din Botoșani au intrat în alertă când specialiștii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor au anunțat că un iaz situat lângă un sat cu peste 1.500 de suflete riscă să iasă din matcă și să inunde zona. Situația s-a agravat de-a lungul timpului și deocamdată se caută soluții.
Iaz abandonat, un potențial pericol pentru sute de familii
Costeștiul este un sat cu 1500 de locuitori din comuna Răchiți, la numai 12 kilometri de municipiul Botoșani. Satul se află într-o zonă pitorească, pe malurile unui iaz de mari dimensiuni, scrie Adevărul.
Multe dintre locuințe se află aproape de malurile iazului. Această acumulare de apă a servit ca fermă piscicolă, fiind totodată o zonă importantă din punct de vedere acvafaunistic, datorită speciile de păsări (inclusiv lebede) care trăiesc pe suprafața iazului și în stufărișuri.
Dar dincolo de aspectul idilic al zonei, iazul de la Costești riscă să devină un pericol pentru localnici. Cel puțin asta sugerează reprezentanții de la Sistemul de Gospodărire a Apelor.
„Riscul la momentul actual este ca barajul să se rupă şi să afecteze acumulările din aval, localitatea cea mai apropiată fiind Costeştiul”, a precizat în cadrul CJSU Cătălin Zaharia, reprezentant al Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoșani.
Situația s-a complicat după ce iazul a fost abandonat și s-a colmatat în timp, fără să se mai poată realiza deversarea apelor prin zona barajului.
„Golirea de afund şi descărcături de ape mari sunt acoperite de moloz. Volumul de apă acumulată în acel baraj nu mai poate fi golit. Starea tehnică a barajului nu este corespunzătoare. Această acumulare a fost deţinută sau administrată de o persoană fizică din comună, dar în acest moment acumularea este abandonată”, adaugă Cătălin Zaharia.
Această situație este cunoscută de aproximativ doi ani de zile, iar localitatea riscă să fie inundată dacă debitul iazului va crește.
Una dintre soluții ar fi găsirea unei breșe pentru golirea uneia dintre acumulări. În același timp golirea acumulării ar duce la un pericol de secetă, în zonă, în perioada caldă.
Reprezentanții Prefecturii au convocat mai mulți speciliști de la instituții publice pentru găsirea unei soluții viabile, care să nu afecteze localnicii.