Angajații din Botoșani radicalizează protestele, ședință sub presiune la prefect (foto)

Instituțiile amenință că vor sista plățile către cetățeni, în lipsa unor soluții oferite de guvernanți.

Angajații din Botoșani radicalizează protestele, ședință sub presiune la prefect (foto)

La Ședința Comisiei de Dialog Social de miercuri, 22 noiembrie 2023, prezidată de reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sorin Cornilă, în calitate de președinte au participat, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, Tiberiu Manolache, suprefectul județului Botoșani, Cătălina Acatrinei, directorul Cancelariei prefectului, Silviu Chițan, consilier Instituția Prefectului Județul Botoșani.

Au fost prezenți și Sebastian Tocariu, directorul Agenției Județene pentru Prestații Sociale, Anca Apăvăloaie, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Daniela Lozneanu, Inspector Şef  Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani, Daniel Bulboacă, Preşedinte CNS Cartel ALFA - filiala Botoşani,  Florin Egner, Preşedinte filiala CNIMMR, Vasile Chiru, Președinte B.N.S. - filiala Botoşani, Virgil Bordei, Președinte CNS Meridian - filiala Botoșani, Liviu Axinte, președinte C.S.D.R. - filiala Botoșani și Lia Temciuc, lider SANITAS Botoșani și reprezentant CNSLR Frăția - filiala Botoșani.

La ședință au fost invitați să participe reprezentanții sindicatelor și angajaților care sunt implicați în acțiuni de protest, de la Spitalul Județean Mavromati Botoșani, Spitalul Municipal Dorohoi, Spitalul de Recuperare Sf. Gheorghe Botoșani, Serviciul Județean de Ambulanță Botoșani, AJOFM Botoșani, AJPIS Botoșani, ITM Botoșani, CJP Botoșani și DSP Botoșani.

Discuțiile au vizat problematica economică și socială care a generat protestele angajaților din Botoșani

Reprezentanții tuturor categoriilor profesionale care au participat la această întâlnire au exprimat aceleași nemulțumiri legate de nivelul salarizării, deficitul de personal corelat cu volumul mare de muncă, discriminările între diferite categorii de angajați, pe fondul scăderii nivelului de trai din ultima vreme, prin creșterea inflației, și neaplicarea la timp și în totalitate a Legii 153 din 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Liderul Sindicatului AJOFM Botoșani, Elena Gabriela Drobotă, a adus în atenția reprezentantului Guvernului în județ faptul că, la nivelul instituției pe care o reprezintă, în data de 22 noiembrie 2023 se va desfășura o grevă de avertisment.

Dacă nu se găsesc soluții pentru rezolvarea revendicărilor,  începând cu data de 27 noiembrie 2023 se va declanșa grevă generală pe termen nelimitat, cu toate consecințele ce decurg din această acțiune, inclusiv cu sistarea plăților pentru șomeri și alte categorii de asigurați, aferente lunii decembrie 2023 care, pentru a putea fi încasate la timp, ar trebui ca angajații  AJOFM Botoșani să trimită cupoanele spre tipărire, cel târziu în data de 29 noiembrie2023.

Sistarea plății pensiilor pentru perioada următoare

Și funcționarii publici din cadrul Casei Județene de Pensii Botoșani amenință că iau în calcul sistarea plății pensiilor, ca un ultim mijloc de luptă ”împotriva nedreptăților din sistem”, dacă factorii decidenți nu le vor lua în considerare revendicările lor.

Aceștia solicită respectarea principiilor sistemului de salarizare a personalului plătit din fonduri publice (nediscriminării, egalității, importanței sociale a muncii, stimulării personalului, transparenței – art. 6 din Legea 153 din 2017).

Reprezentantul salariaților Casei Județene de Pensii Botoșani, Cătălin Dupir, a subliniat faptul că ”protestul declanșat în data de 26 octombrie 2023 a ajuns într-un moment în care nu se mai poate da înapoi”, și că ”se va merge până la capăt”.

Prefectul județului Botoșani a afirmat că înțelege și sprijină acțiunile salariaților

”Săptămâna trecută m-am deplasat la sediile instituțiilor unde erau organizate proteste spontane și am inițiat dialogul cu angajații care protestau, i-am invitat la ședința de astăzi a Comisiei de Dialog Social, pentru ca revendicările acestora să fie centralizate și transmise Guvernului României. Soluția doar prin dialog poate veni. Memoriile depuse de către reprezentanții sindicatelor și angajaților vor fi înaintate Direcției de Dialog Social din cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și sper să se adopte cele mai potrivite soluții. Vă asigur de tot respectul meu, avem servicii publice solide în județul Botoșani, cu funcționari pregătiți, de aceea fac toate demersurile să vă susțin și mai fac un apel la dumneavoastră să încercați să nu afectați activitatea instituțiilor, să nu aibă de suferit cetățenii.”, a afirmat Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu susține că, în acest scop, s-a deplasat la București zilele trecute și va face în continuare demersuri pe lângă factorii decidenți de la nivel central, astfel încât să nu se ajungă la blocarea activității în domenii vitale pentru populație.

Majoritatea celor prezenți la ședința Comisiei de Dialog Social consideră, însă, că noua lege a salarizării, promisă din luna iulie 2023, nu se va aplica de la 1 ianuarie 2023, și că problemele grave care i-au adus pe salariați în pragul disperării și la capătul răbdării, nu vor fi soluționate într-un interval de timp atât de scurt, cât a mai rămas până la finalul anului, ceea ce va duce la radicalizarea protestelor în perioada următoare, în majoritatea domeniilor de activitate, unde se înregistrează stări profunde de nemulțumire.







 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Județul Botoșani se află sub atenționare de Cod Galben. Sfaturile pompierilor!

astăzi, 10:06
406

Astăzi, începând cu ora 10.00 și până la ora 23.00, meteorologii anunță instabilitate atmosferică temporar accentuată.În intervalul menționat, vor fi perioade cu in...

Comuna din Botoșani care își cinstește valorile: Distincții pentru sportivi și artiști, un mare campion a devenit Cetățean de Onoare! (Foto)

astăzi, 09:44
246

La inițiativa primarului Marian Luchian, Consiliul Local și Primăria Hlipiceni au acordat Titlul de Cetățean de Onoare lui Romeo Gontineac, fost jucător profesionist de rugby, de trei ori campio...

Concedierile silenţioase din business: Județul Botoșani, pe lista cu ”cele mai lovite industrii”!

astăzi, 09:17
112

O analiză a Ziarului Financiar, pe baza răspunsurilor primite de la inspectoratele teritoriale de muncă din 19 judeţe, printre care și Botoșani, arată că fenomenul concedierilor colective s-a ...