Amenzi de 140.000 de lei pentru problemele depozitului de deșeuri din Stăuceni

Garda de Mediu a sancționat administratorii depozitului de deșeuri din Stăuceni cu trei amenzi în cuantum de 140.000 de lei, pentru neconformități constatate pe amplasament. Instituția a notificat Agenția pentru Protecția Mediului (APM) cu privire la suspendarea autorizației de funcționare acordate centrului.

Una dintre neregulile sesizate este modul de exploatare a stației de epurare a apelor uzate și pomparea concentratului pe corpul depozitului, care a condus la acumularea a peste 10.000 de metri cubi de levigat, punând în pericol stabilitatea depozitului. „Datorită neasigurării tratării acestor deșeuri lichide acumulate la baza celulei, nivelul acestora a ajuns la 5 centimetri sub nivelul membranei de etanșeizare a celulei, existând pericolul deversării în șanțul perimetral și în emisar”, arată GNM.

Comisarii au atras atenția asupra modificării instalației autorizate, prin amenajarea și punerea în funcțiune a stației de epurare cu osmoza inversă, instalarea puțurilor de colectare a gazului de depozit și punerea pe poziție a substațiilor de colectare, fără notificare și fără obținerea actelor de reglementare și revizuirea autorizației integrate de mediu. De asemenea, inspectorii au constatat nerespectarea condițiilor, a frecvenței și valorilor impuse pentru asigurarea monitorizării indicatorilor calității apei freatice, apelor pluviale și apelor uzate descărcate în pârâul Burla.

„Având în vedere cele precizate, în conformitate cu prevederile OUG 195/2005 privind protecția mediului s-a transmis către APM Botoșani NOTIFICARE PREALABILĂ în vederea suspendării autorizației integrate de mediu, așa cum este prevăzut în cap.15- Obligații ale titularului/operatorului, pct.15.3- Titularul/operatorul este obligat să respecte condițiile din autorizația integrata de mediu în desfășurarea activității din instalație. Pentru remedierea neconformităților constatate au fost stabilite cinci măsuri  cu termen și trei măsuri cu termen permanent”, precizează Garda de Mediu.

Depozitul este o amenințare ecologică

Depozitul de deșeuri din Stăuceni creează noi proleme administrației județene. Expertiza specialiștilor arată că există o amenințare iminentă de prejudiciere a zonei limitrofe, inclusiv prin contaminarea apelor subterane și de suprafață cu levigat, ca urmare a alunecărilor de teren. A fost aprobată o investiție în regim de urgență pentru consolidarea amplasamentului.

Potrivit unui raport înaintat Consiliului Județean (CJ), eroziunile de teren din adâncime, între -11 și -15 metri, afectează celula de depozitare. Fenomenul este accelerat de precipitații abundente și scurgeri de pe versanți aflați în apropiere.

Prin urmare, CJ a dat undă verde, miercuri, unor lucrări de intervenție în primă urgență pentru consolidarea și punerea în siguranță a depozitului din cadrul Centrului Integrat de Management al Deșeurilor (CIMD) din Stăuceni. Conform proiectului de hotărâre, se impune „adoptarea de acțiuni și măsuri cu caracter pro-activ în perioada pre-dezastru, pentru evitarea distrugerii bunurilor publice ale județului, singurul depozit ecologic regional”. Totodată, investiția este necesară pentru alinierea depozitului la normele ecologice europene.

Fără a avea caracter de urgență, pentru depozitul din Stăuceni sunt necesare lucrări de reabilitare și modernizare a sistemului de tratare a levigatului și a celui de gestionare a apelor uzate sau pluviale. Investițiile se impun atât pentru evitarea poluării mediului înconjurător, cât și pentru diminuarea riscului existent de accidente majore în care sunt implicate substanțe periculoase, cauzat de funcționarea la capacitate a instalației de tratare, precizează specialiștii. De asemenea, modernizarea sistemului este o condiție de obținere a avizului Administrației Bazinale de Apă (ABA) din Iași.

Depozitul de deșeuri din Stăuceni este prima rampă ecologică din județ, construită din fonduri europene, costând peste 143 de milioane de lei. Lucrările au început în anul 2012 și s-au finalizat în 2014. Capacitatea depozitului este de 3 milioane de tone.

 

Spune-ne opinia ta