A fost aprobat! Șandramalele de pe Unirii vor dispărea!

Proiectul rezidential al omului de afaceri Tonino Boldea a fost aprobat in ședința Consiliului Local de vineri 30.03.2018. Afaceristul intenționează să facă o investiție de proporții in zona 0 a orașului, unde se dorește construirea a două blocuri rezidențiale, a unei zone cu spații verzi, a unui loc de joacă pentru copii, cât și a unei parcări pentru viitorii locatari.

Acestă investiție a generat insă nemulțumiri din partea locatarilor din cartierul Aleea Unirii. Au fost dezbătute eventualele probleme care vor apărea in timpul demarării construcției, iar Petrică Butnaru, președintele asociației nr. 1/2, a prezentat nemulțumirile locatarilor despre circulația mașinilor de mare tonaj prin cartier. ”Am ințeles că se încearcă sau s-a luat in calcul această variantă de a scoate utilajele, mașinile de tonaj mare pe aceste alei care se invecinează cu blocuri. Vor fi afectate toate clădirile!”.

Consilierul local Maftei Laurențiu a ținut să amintească importanța acestei zone care are monumente istorice și faptul că a avut o întâlnire cu cetățenii din zona Marchian și Unirii, care au formulat unele amendamente. Acesta mai declară că blocurile sunt mai înalte decât cele din zonă și că ar trebui să ramână la aceeași înălțime cu cele din vecinătate. ”Sunt niște zone acolo care trebuie protejate neapărat, ori cartierul nu are străzi de circulație, acolo sunt alei de 2,5 metri. După părerea mea trebuia pregătit planul urbanistic general ca să se construiască o strada pe care să poată circula 500 de mașini, va fi acolo o nebunie când se dă drumul la această investiție”.

În timpul acestei dezbateri i-a fost acordat cuvântul arhitectului-șef pentru a clarifica situația generată de investiție. "În principiu, obiectul unei documentații de urbanism este ce se construiește, nu cum se construiește”. 

Alternativa mutării circulației mașinilor de mare tonaj pe Bulevardul Mihai Eminescu pentru a intra prin spatele muzeului a fost eliminată de către viceprimarul Marian Murariu, care a declarat faptul că au fost primite sesizări la primărie din partea locuitorilor celor două blocuri din spatele muzeului, care dețin o treime din acea alee, cât și din partea celor de la Muzeul Județean, cu privire la demararea acestor construcții.

S-a pus problema faptului că odată cu începerea lucrărilor la noua construcție ar putea fi afectat atât aspectul și structura muzeului, fiind un monument istoric ce trebuie protejat, cat și tezaurul aflat în subsolul unității. ”Cu alte cuvinte singura posibilitate de circulație este prin cartier. Investitorul a afirmat în sedința precedentă și a făcut și o hârtie scrisă că va reface pe cheltuiala lui blocurile pe care le va afecta în ipoteza în care acest lucru s-ar întâmpla”, a declarat Marian Murariu.

În încheierea acestei dezbateri, consilierul Eugen Țurcanu a intervenit pentru a discuta despre avantajele unei asemenea investiții. ”Ce spații avem acolo ?! Ce șandramale vechi! Vai de capul lor! Cred că le-a sunat ceasul, trebuie să se modernizeze, să se schimbe! Bine că a venit un investitor local, dezvoltă zona, o înfrumusețează, îi dă funcționalitate! Are și spații verzi, va fi o oază de civilizație în centrul orașului. Vom avea, mai departe, impozite și taxe”.

Omul de afaceri Tonino Boldea a participat si el la sedinta, dar nu a dorit sa ia cuvantul.

Dupa dezbaterile amendamentelor, proiectul a fost supus votului, fiind aprobat cu majoritate de voturi.


 


 


 

 

Spune-ne opinia ta