2 februarie 2019 - Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani marchează Ziua Mondială a Zonelor Umede

În județul Botoșani există cinci zone umede protejate, declarate Arii de Protecție Specială Avifaunistică (situri Natura 2000), incluse în Rețeaua ecologică europeană NATURA 2000.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani marchează în această perioadă Ziua Mondială a Zonelor Umede, sărbătorită în fiecare an în ziua 2 februarie, prin organizarea unor activități  destinate sensibilizării și conștientizării opiniei publice cu privire la importanța conservării şi utilizării durabile a zonelor umede.

Tema lansată în acest an pentru marcarea evenimentului este: „Zonele umede și schimbările climatice”. Ea atrage atenţia asupra necesității protejării zonelor umede, deoarece acestea reprezintă  un factor de atenuare a  efectelor negative produse de schimbările climatice cum ar fi: acidificarea oceanelor, creșterea nivelului apelor mărilor și oceanelor, deșertificarea zonelor verzi, topirea ghețarilor, intesificarea fenomenelor meteorologice extreme. Cauza principală a schimbărilor climatice o reprezintă creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră. Pentru a combate această cauză, reducerea emisiilor a devenit o prioritate pentru toate statele lumii.

În județul Botoșani există cinci zone umede protejate, declarate Arii de Protecție Specială Avifaunistică (situri Natura 2000), incluse în Rețeaua ecologică europeană NATURA 2000 și anume: Lacul Stânca-Costeşti, Iazurile de pe valea Ibănesei-Başeului-Podrigăi, Acumulările Rogojești-Bucecea, Iazul Mare-Stăuceni-Dracșani, Mlaștina Iezerul Dorohoi. Suprafața lor este de 9683 ha. Aici se găsesc numeroase specii de păsări ocrotite la nivel european cum ar fi: egreta, stârcul de noapte, stârcul roşu, chira de baltă, ferestraşul, cormoranul mic, codalbul, acvila, lebăda, barza, rața roșie, pescăraș albastru. 

Pentru marcarea Zilei Mondiale a Zonelor Umede 2019, Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani va derula o campanie de informare și sensibilizare a publiculuivcu privire  la semnificaţia acestui eveniment, prin distribuirea de materiale tematice informative în unitățile de învâțământ din județ, postarea unui material tematic informativ pe site-ul instituției, mediatizare prin mass media locală și social media.

“Pentru planurile/proiectele/activitățile care pot afecta siturile Natura 2000 constituite în zone umede, emiterea actelor de reglementare de către A.P.M. Botoșani, se realizează prin parcurgerea procedurii de evaluare adecvată a efectelor potențiale asupra zonelor respective,  astfel încât ecosistemele acvatice să nu fie afectate”, a declarat directorul executiv al APM Botoşani, Eugen Mateciuc.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Colegiul Medicilor: În ţară sunt activi 304 chirurgi pediatri, care este situația la Botoșani!

astăzi, 14:40

Numărul total al chirurgilor pediatri cu status activ este 304, a transmis Colegiul Medicilor, după o solicitare făcută în contextul cazului adolescentului de 16 ani care a murit la Spitalul...

Ciprian Manolache: „PSD e singurul partid care are programe pentru pregătirea forței de muncă înalt calificată pentru industriile competitive”

astăzi, 14:02

Ciprian Manolache, inspector scolar general adjunct și profesor de limba și literatura română la Liceul Pedagogic "Nicolae Iorga" din Botoșani, candidat PSD pentru Camera Deputați...

Zi neagră pentru muzica românească: Marius Bațu și Gabriel Cotabiță s-au stins din viață! (Foto, Video)

astăzi, 13:03

Ne-a părăsit Marius Bațu! Unul dintre cei mai apreciați cântăreți de muzică folk din România, Marius Bațu, a murit la vârsta de 65 de ani. Nicu Alifantis a transmis un mes...