2 februarie 2019 - Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani marchează Ziua Mondială a Zonelor Umede

În județul Botoșani există cinci zone umede protejate, declarate Arii de Protecție Specială Avifaunistică (situri Natura 2000), incluse în Rețeaua ecologică europeană NATURA 2000.

2 februarie 2019 - Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani marchează Ziua Mondială a Zonelor Umede

Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani marchează în această perioadă Ziua Mondială a Zonelor Umede, sărbătorită în fiecare an în ziua 2 februarie, prin organizarea unor activități  destinate sensibilizării și conștientizării opiniei publice cu privire la importanța conservării şi utilizării durabile a zonelor umede.

Tema lansată în acest an pentru marcarea evenimentului este: „Zonele umede și schimbările climatice”. Ea atrage atenţia asupra necesității protejării zonelor umede, deoarece acestea reprezintă  un factor de atenuare a  efectelor negative produse de schimbările climatice cum ar fi: acidificarea oceanelor, creșterea nivelului apelor mărilor și oceanelor, deșertificarea zonelor verzi, topirea ghețarilor, intesificarea fenomenelor meteorologice extreme. Cauza principală a schimbărilor climatice o reprezintă creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră. Pentru a combate această cauză, reducerea emisiilor a devenit o prioritate pentru toate statele lumii.

În județul Botoșani există cinci zone umede protejate, declarate Arii de Protecție Specială Avifaunistică (situri Natura 2000), incluse în Rețeaua ecologică europeană NATURA 2000 și anume: Lacul Stânca-Costeşti, Iazurile de pe valea Ibănesei-Başeului-Podrigăi, Acumulările Rogojești-Bucecea, Iazul Mare-Stăuceni-Dracșani, Mlaștina Iezerul Dorohoi. Suprafața lor este de 9683 ha. Aici se găsesc numeroase specii de păsări ocrotite la nivel european cum ar fi: egreta, stârcul de noapte, stârcul roşu, chira de baltă, ferestraşul, cormoranul mic, codalbul, acvila, lebăda, barza, rața roșie, pescăraș albastru. 

Pentru marcarea Zilei Mondiale a Zonelor Umede 2019, Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani va derula o campanie de informare și sensibilizare a publiculuivcu privire  la semnificaţia acestui eveniment, prin distribuirea de materiale tematice informative în unitățile de învâțământ din județ, postarea unui material tematic informativ pe site-ul instituției, mediatizare prin mass media locală și social media.

“Pentru planurile/proiectele/activitățile care pot afecta siturile Natura 2000 constituite în zone umede, emiterea actelor de reglementare de către A.P.M. Botoșani, se realizează prin parcurgerea procedurii de evaluare adecvată a efectelor potențiale asupra zonelor respective,  astfel încât ecosistemele acvatice să nu fie afectate”, a declarat directorul executiv al APM Botoşani, Eugen Mateciuc.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Imagini virale: Au vopsit balustradele podului cu tot cu mașinile parcate sub el, dar și cu cele din trafic

Sâmbătă, 21 Mai 2022
386

Celebrul „Dorel” s-a întors și a dat din nou lovitura. Și nu singur, ci cu o întreagă echipă care a reușit să vopsească balustradele podului de la Otopeni cu tot cu maș...

Iulian Rotariu, pe primul loc în The Track Namibia

Sâmbătă, 21 Mai 2022
106

Iulian Rotariu a trecut și sâmbătă primul linia de sosire, cu un avans de șase minute față de principalul adversar, elvețianul Marco Jaeggi. Este a doua etapă câștigată de colegu...

Studenții vor putea face și cursuri online din toamnă. Cîmpeanu: OUG va fi adoptată miercuri

Sâmbătă, 21 Mai 2022
138

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că Guvernul va adopta, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care va crea baza legală astfel încât învăţământul unive...