Tinerii din diaspora pot obține de la stat o finanțare de până la 50.000 de euro

 Tinerii din diaspora pot obține de la stat o finanțare de până la 50.000 de euro

Toți tinerii fermieri români aflați în diaspora pot depune proiecte pentru a obține de la stat o finanțare de până la 50.000 de euro, în scopul dezvoltării unei afaceri agricole în România. Aceasta este ultima lună în care se mai pot depune proiectele.

Potrivit AFIR, fermierii români, de până în 41 ani, din diaspora, pot să acceseze fondurile pentru demararea unei afaceri în agricultură, în țară ,până în 4 mai 2021(înscrierile au început în 4 ianuarie). În ceea ce privește depunerea cererilor de finanțare, aceasta se face pe site-ul AFIR.

Această etapă a programului, pentru fermierii din afara țării, beneficiază de un buget propriu de 20 de milioane de euro, din care încă mai sunt disponibile peste 19 milioane de euro în prezent. Însă, în afara locului în care se află destinatarii finanțării, toate celelalte condiții pentru accesarea fondurilor sunt identice cu cele impuse fermierilor din țară, despre care am scris mai multe aici. În plus, cei interesați pot accesa direct ghidul de finanțare, pentru mai multe informații.

Condițiile pentru obținerea finanțării sunt din ce în ce mai permisive, cu fiecare perioadă a sesiunii de înregistrare (patru, în total).

Astfel, cei care depun proiecte în ultima lună au șanse mai mari să obțină finanțarea, pentru că punctajul necesar de obținut pe un proiect este cel mai mic acum. Iată cum a stat situația în lunile precedente, față de ultima lună de înscrieri:

4 ianuarie – 4 februarie: 70 de puncte;

5 februarie – 4 martie: 55 de puncte;

5 martie – 4 aprilie: 40 de puncte;

5 aprilie – 4 mai: 25 de puncte.

Atenție! Este foarte important pentru fermierii din străinătate să știe că măsura li se adresează în condițiile în care aleg să se instaleze la conducerea unei ferme române, care trebuie înregistrată obligatoriu în Registrul Unic de Identificare (APIA), în Registrul agricol și/sau în Registrul exploatațiilor (ANSVSA). În plus, fermierul trebuie să aibă și domiciliul stabil în aceeași localitate în care e înregistrată exploatația agricolă. La fel și cu sediul social sau cu locul de muncă (dacă beneficiarul finanțării e salariat).

În ceea ce privește acordarea punctajului, cei interesați pot găsi, la pagina 31 din ghid, o detaliere clară a criteriilor de selecție. Sunt luate în considerare aspecte precum sectorul de activitate al fermierului, pregătirea acestuia (calificările obținute), zona în care va fi implementat proiectul (cele cu potențial ridicat vor atrage mai multe puncte).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Mihai Vieriu

Bugetul societății Modern Calor a stârnit dihonii în Consiliul Local

Marţi, 11 Mai 2021
407

Aprobarea bugetului de venitului și cheltuieli al societății municipale de termoficare a stârnit vii controverse între aleșii municipali, chiar și online, în lipsa avizului din ...

Vot pe repede înainte în Consiliul Local de la Botoșani

Marţi, 11 Mai 2021
349

Ședința extraordinară a Consiliului Municipal de astăzi a debutat cu o serie de reproșuri din partea unor aleși locali, aceștia acuzând întârzierea cu care sunt puse materiale...

Recensământ pilot la nivelul populației

Marţi, 11 Mai 2021
303

1200 de gospodării din județul Botoșani au participat la recensământul de probă organizat de Direcția Județeană de Statistică, în etapa de pregătire a Recensământului Popu...