Zmeii şoselelor din Botoşani: Privesc moartea în ochi, la 140 de kilometri pe oră!

Ca la raliu! Așa se comportă o parte dintre șoferii care circulă pe șoselele din județul Botoșani, pentru care prevederile din Codul Rutier nu au nicio însemnătate. Odată ce urcă la volan, ghidați, se pare, după zicala "mie nu mie se poate întâmpla nimic", apasă cu inconștiență pedala de accelerație fără a se gândi câtuși de puțin la consecințele unui astfel de comportament în trafic.

În cele mai "fericite" cazuri în calea vitezomanilor ies polițiștii de la Rutieră, dar chiar și așa suspendarea permisului de conducere sau golirea buzunarelor pentru plata amenzilor nu îi înspăimântă. Pentru ei, riscul şi adrenalina la volan au devenit un stil de viață!

Cel mai recent caz de acest gen a fost înregistrat miercuri seară, la ieșirea din municipiul Botoșani spre Suceava, unde limita de viteză este de 70 km/h. Un tânăr în vârstă de 20 de ani, care a vrut cel mai probabil să îi impresioneze pe cei patru amici cu care era în autoturism, a gonit pe șosea cu mult peste viteza legală. Ghinionul lui a fost că nu s-a putut bucura prea mult de această plimbare, fiind depistat de aparatul radar care acționa în zonă. 138 km/h a fost viteza înregistrată de aparat, aproape dublă față de viteza legală cu care ar fi trebuit să circule, fiind de altfel și cea mai mare viteză surprinsă de radar, anul acesta, la Botoșani.



La sfârșitul lunii ianuarie, ziua în amiaza mare, un alt conducător auto s-a comportat pe o stradă din municipiul Botoșani ca pe autostradă. Aflat la volanul unui VW Passat, bărbatul se deplasa pe Calea Națională către Cătămărăști Deal, iar în zona Praktiker aparatul radar a înregistrat o viteză de nici mai mult, nici mai puțin, de 133 de km/h, în condițiile în care, fiind în localitate, ar fi trebuit să aibă cel mult 50 km/h, potrivit Codului Rutier.

Cu câteva zile înainte, un alt "zmeu" fusese surprins de aparatul radar. A intrat în categoria șoferilor abia de câteva luni, dar lipsa de experiență în ale șofatului nu a fost deloc un impediment în calea dorinței de a zbura pe șosea. Tânărul, în vârstă de 21 de ani, circula pe drumul Botoșani-Dorohoi, iar în zona Cucorăni, unde limita de viteză este de 70 de km/h, a fost înregistrat de aparatul radar având 123 km/h. Întrucât este începător, conducătorul auto ar fi trebui să circule pe respectivul tronson cu cel mult 50 km/h.

Și nu doar tinerii sau cei lipsiți de experiență dau dovadă de teribilism la volan. Luna aceasta, pe raza localității Ionășeni, din comuna Vârfu Câmpului, doi bărbați, de 46, respectiv 48 de ani, au fost înregistrați de aparatele radar circulând cu 119km/h.



Pentru "performanța" lor, toți acești șoferi s-au ales cu permisul suspendat pentru o perioadă de 90 de zile plus o amendă în cuantum de 945 lei. În total, numai în luna ianuarie la nivelul județului polițiștii au reținut 14 permise în vederea suspendării ca urmare a încălcării normelor rutiere privind viteza legală.

Șoferii care scapă doar cu o amendă sau cu permisul suspendat se pot considera norocoși. Deşi mulți dintre aceștia își forțează "norocul". Nu puține sunt cazurile în care șoferi amendați sau lăsați pietoni din cauza vitezei recidivează, și de îndată ce li se dă dreptul de a se urca din nou la volan își satisfac imediat setea de adrenalină și circulă cu viteze cu mult peste cele legale. În urmă cu trei ani, un șofer de 24 de ani a ajuns cu răni grave la spital după ce, din cauza vitezei, a intrat cu mașina într-un stâlp, la Baisa. Cu doar câteva minute înainte de accident tocmai fusese amendat de un echipaj de poliție pentru depășirea vitezei legale. Și exemplele pot continua.



"Viteza ucide" nu este un simplu slogan, ci o realitate dură. E de ajuns să revedem tragediile care se petrec pe șosele, din vina celor care apasă prea mult pedala de accelerație. Protagoniștii unor astfel de întâmplări dau dovadă de mult tupeu și inconștiență. Nu țin cont că în autoturismele pe care le conduc urcă copiii, părinții sau persoane dragi lor, pe care într-o secundă îi pot pierde sau le pot schimba destinele pentru totodeauna.

Depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic continuă să se situeze pe primele locuri într-un top al cauzelor principale, generatoare de accidente, la nivelul județului Botoșani. În anul 2015, în județ s-au produs 22 de accidente grave din cauza vitezei, soldate cu 3 morți și 20 de persoane grav rănite.

“Din punctul nostru de vedere, cel mai bun mijloc de combatere îl reprezinta conştientizarea opiniei publice asupra dinamicii şi consecinţelor accidentelor rutiere produse pe acest fond. Din acest motiv, colegii mei din structurile de poliție rutieră implementează în fiecare an programe de prevenire a victimizarii prin accidente rutiere, în paralel cu acțiunile uzuale, de depistare în trafic a abaterilor de la regimul legal de viteză. Iar cu privire la acest ultim aspect, ne-am dori ca șoferii care ajung să fie sanctionați pentru astfel de abateri să fie conștienți de latura preventivă a sancțiunii aplicate și de faptul că ignorând aceste norme legale, ignoră dreptul la viață. Al lor, dar și al altora!", a declarat Daniela Gheorghiescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.    

Anul trecut, polițiștii botoșăneni au reținut 184 de permise pentru viteză și au aplicat 17.892 de amenzi, cu 1.000 mai multe față de anul precedent.


 

 

Spune-ne opinia ta