Ziua Veteranilor de Razboi, sarbatorita la Botosani! GALERIE FOTO, VIDEO

Ziua Veteranilor de Razboi, sarbatorita la Botosani! GALERIE FOTO, VIDEO
Ziua Veteranilor de Război a fost marcată şi în acest an la Botosani, în cadrul unei festivităţi ce au avut loc, miercuri dimineata, la Monumentul Eroilor din Cel de-al II-lea Război Mondial.

Momentele festivităţii au inclus trecerea în revistă a gărzii de onoare de către prefectul judeţului, intonarea Imnului Naţional al României, un ceremonial religios, prezentarea alocuţiunii de către preşedintele botoşănean al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, depunerea de coroane şi jerbe de flori în acordurile Imnului Eroilor şi defilarea gărzii de onoare.

La festivitate au participat veteranii de razboi din Botosani, prefectul Costica Macaleti, presedintele Consiliului Judetean Botosani, Gheorghe Sorescu, viceprimarul Cosmin Andrei, dar si foarte multi politicieni locali, consilieri locali, consilieri judeteni, directori de institutii si membri ai partidelor politice locale. 

Ziua Veteranilor de Război este marcată, anual, la 29 aprilie, potrivit unei hotărâri a Guvernului, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. După Războiul de Independență din 1877-1878 și după Primul Război Mondial (1916-1918), prin diferite legi, s-a instituit titlul de veteran de război, participanților la campanii și urmașilor lor fiindu-le acordate diferite drepturi și avantaje reparatorii.

Titlul de veteran de război a fost recunoscut pentru prima dată la 29 aprilie 1902. Prin Decretul din 1902, participanții la Războiul de Independență au fost declarați veterani, asigurându-li-se, pe lângă acest binemeritat și onorant statut, mijloace pentru un trai decent și înlesniri pe măsura curajului și a sacrificiilor probate pe câmpul de luptă.

Preşedintele României Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Veteranilor de Război.

"Astăzi, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, îi omagiem pe cei care au apărat necondiţionat pământul strămoşesc al patriei, indiferent pe ce front au luptat. Acum, la ceas aniversar, se cuvine să le aducem recunoştinţa noastră pentru tot ceea ce au făcut în slujba poporului român. Incontestabil, una dintre cele mai importante pagini din istoria României a fost scrisă de către eroii celui de-Al Doilea Război Mondial – veteranii noştri de astăzi. Ei sunt cei care s-au întors de pe front la casele lor, cu durerea în suflet a pierderii camaradului, cu adânci răni fizice și psihice, spre a fi dovada vie a jertfelor acestui neam greu încercat. Aceşti bravi ostași ne-au învăţat că dragostea de ţară nu se măsoară în cuvinte, ci în fapte. Venerabili veterani, vă mulţumim pentru sacrificiile pe care le-ați făcut pentru țară. Ne-ați arătat ce înseamnă cu adevărat patriotismul, onoarea, demnitatea și v-ați câștigat un loc în paginile istoriei naționale. România vă va purta veşnică recunoştinţă!", este mesajul lui Iohannis.

GALERIE FOTO:
















































 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
287

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
430

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
567

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...