Ziua Veteranilor de Război a fost sărbătorită la Botoșani prin ceremoniale militare şi religioase

Ziua Veteranilor de Război a fost sărbătorită la Botoșani prin ceremoniale militare şi religioase

Ziua Veteranilor de Război a fost sărbătorită astăzi la Botoșani prin ceremoniale militare şi religioase, care au avut loc în fața Monumentului Eroilor Botoșăneni din Primul Război Mondial de la U.M. 01251.

Titlul de “Veteran de Război” a fost instituit de Regele Carol I Ia 29 aprilie 1902, în baza prevederilor Convenţiei de la Geneva din 1870, ca un gest prin care era onorat eroismul combatanţilor din redutele Războiului de Independenţă, iar din 2007, ziua a devenit a tuturor veteranilor de război.

La manifestările de astăzi de la Botoșani au participat prefectul Dan Nechifor, președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, dar și mai mulți reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Ministerului Apărării Naţionale, ai Primăriei şi Consiliului Judeţean.

Întreaga manifestare a prilejuit o serie de discursuri curte din partea reprezentanților administrației publice locale dar și a veteranilor de război.

„Dragi veterani de război, cunoaştem patriotismul de care aţi dat dovadă pe câmpurile de luptă, sacrificându-vă tinereţea şi sănătatea pentru apărarea SFINTEI NOASTRE PATRII – ROMÂNIA. V-aţi respectat întocmai jurământul militar depus în faţa drapelului de luptă şi a comandanţilor, contribuind din plin la victoriile armatei noastre pe câmpurile de bătaie. Pentru faptele mai sus amintite şi altele, COMITETUL FILIALEI ASOCIAŢIEI NAŢIONALE A VETERANILOR DE RĂZBOI JUDEŢUL BOTOŞANI cu ocazia Zilei veteranilor de război  - 29 aprilie, vă doreşte ca BUNUL DUMNEZEU să vă dea multă sănătate, numai bucurii şi mulţumire sufletească, împreună cu toţi cei dragi ai dumneavoastră. Sperăm ca şi de acum înainte să vă putem sărbători încă MULŢI ANI. Pentru cei care nu mai sunt printre noi – DUMNEZEU SĂ-I ODIHNEASCĂ ÎN PACE.”, a precizat colonelul în rezervă Gheorghe Jalbă, preşedintele filialei botoşănene a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război.

În schimb, președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, a depus o coroană de flori în memoria celor care și-au jertfit viața pe front.

„Veteranii de război sunt exemplul cel mai bun pentru noi în ceea ce privește patriotismul. Ei au demonstrat bărbăție, spirit civic și putere de sacrificiu pentru un țel suprem, așa cum este neatârnarea patriei. Sunt oameni deosebiți, caractere puternice, și este un privilegiu pentru noi să le fi contemporani. Ajunși la venerabile vârste, veteranii din cel de Al Doilea Război Mondial sunt eroii tăcuți de lângă noi, dar care merită tot respectul și recunoștința noastră. Acum, în această importantă zi, în numele Consiliului Județean, le transmit gânduri bune și multă sănătate. La mulți ani!”, a precizat și președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

La Botoșani mai sunt astăzi în viață doar 221 de veterani de război.

 

Spune-ne opinia ta