Oficialitățile botoșănene au ținut să marcheze împlinirea celor 162 de ani de la Unirea Principatelor Române prin depunerea unor coroane și mici discursuri, ținând cont de conjunctura pandemică în care trăim.
“Mica Unire nu se putea înfăptui fără aportul fundamental al unui botoșănean, Nicolae Pisoski. El a fost un unionist convins, revoluționar pașoptist cu ideile cele mai progresiste și cel care a avut viziunea de a-l propune pe Alexandru Ioan Cuza drept domn al Moldovei. Fără această propunere, Cuza nu ar fi fost ales domn al Moldovei pe 5 ianuarie 1859 și nu s-ar fi deschis astfel calea Micii Uniri. De aceea se cuvine să-l cinstim și să-l trecem la loc de cinste în istoria neamului nostru. Este obligația noastră morală să ne cinstim înaintașii”, a declarat Doina Federovici, președinta Consiliului Județean, imediat după depunerea de coroane la monumentul familiei Pisoski.
Cu această ocazie, istoricul col.(r), Sergiu Balanovici a evocat personalitatea botoșăneanului care l-a impresionat până și pe marele istoric Nicolae Iorga și a dat citire necrologului publicat de presa vremii la moartea acestuia.
În jurul orelor amiezii, oficialii botoșăneni, în frunte cu prefectul Dan Nechifor, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, primarul municipiului, Cosmin Andrei și o serie de parlamentari cât și reprezentanții ai structurilor militare, au depus câte o coroană de flori, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din fața Inspectoratului Județean de Poliție.
Un moment mai puțin fericit, s-a derulat în momentul în care delegația organizației județene PNL a dorit să depună o coroană, dar organizatorii au anunțat în acel moment că ceremonia a luat sfârșit, iar liberalii, vădit frustrați de moment, au făcut oficiile de depunere în afara ceremonialului.
Manifestările dedicate Micii Unirii vor continua cu un spectacol folcloric susținut de Rapsozii Botoșanilor, la Casa Sindicatelor începând cu orele 15.00.