Ziua Unirii, marcată la Botoşani. Oficialităţile s-au prins în horă-FOTO, VIDEO

Împlinirea a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost marcată, duminică, şi la Botoşani printr-un ceremonial ce a avut loc la statuia domnitorului Alexandru I. Cuza, din faţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Şefii instituţiilor deconcentrate au răspuns invitaţiei prefectului judeţului de a participa la sărbătorirea Zilei de 24 ianuarie.

Printre cei prezenţi la eveniment, alături de prefectul Costică Macaleţi s-au numărat primarul Ovidiu Portariuc, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Sorescu, vicepreşedintele Cristian Achiţei, parlamentari, şefi de instituţii, cadre MAI, dar şi elevi de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu". 

După intonarea Imnului de stat al României, oficialităţile şi elevii au depus coroane şi jerbe de flori la statuia domnitorului Alexandru I. Cuza şi s-a intonat Imnul Eroilor. La final, cu toţii au dansat Hora Unirii. 

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia), reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un Principat unit.

Ziua Unirii Mici a fost declarată zi naţională de către cele două camere ale ParlamentuluiZiua Unirii Principatelor Române a fost introdusă şi în Codul Muncii ca zi liberă.





















 

 

Spune-ne opinia ta