Ziua Mondială a Sănătăţii, un semnal de alarmă în privinţa diabetului!
BOTOSANI

Peste 14.000 de botoşăneni au învăţat, fără să fi vrut, ce înseamnă diabetul zaharat ÅŸi care sunt efectele acestei boli. Joi este Ziua Mondială a Sănătăţii, iar tema din acest an este diabetul zaharat.

Tocmai din acest motiv, filiala BotoÅŸani a Ordinului AsistenÅ£ilor Medicali ÅŸi MoaÅŸelor din România a organizat un seminar pentru cadrele medicale, cu tema: "Diabetul, cea de-a ÅŸaptea cauză de deces pe glob".

În debutul seminarului au luat cuvânt liderii OAMMR BotoÅŸani, precum ÅŸi medicii Ioan Petrescu, ÅŸeful SecÅ£iei de Diabet, ÅŸi Mirona PetruÅŸcă.

Intrată recent în rândul specialiÅŸtilor de la Spitalul JudeÅ£ean Mavromati, Mirona PetruÅŸcă a prezentat câteva detalii importante despre diabet. "Diabetul zaharat este o boală progresivă, cu multiple complicaÅ£ii, care scurtează viaÅ£a pacientului. Cum stabilim diagnosticul de diabet zaharat? Conform recomandărilor ghidului AsociaÅ£iei Americane de Diabet, diagnosticul diabetului zaharat presupune două valori ale glicemiei ajunsă peste 126 mg/decilitru, fie o valoare a glicemiei, întâmplătoare, în orice moment al zilei, de peste 200 mg/ decilitru plus o simptomatologie specifică, fie o valoare a hemoglobinei glicozilată de peste 6,5%", a spus medicul Mirona PetruÅŸcă.

Au urmat apoi lucrări al căror subiect a fost diabetul, prezentate de cadre medicale şi didactice la Şcoala Posticeală Enescu- Longinus Botoşani, dar şi de cadre medicale de la Spitalul Municipal Dorohoi, Spitalul de Recuperare şi Spitalul Judeţean.

Secretarul OAMMR BotoÅŸani, Ioan Asaftei, spune că evenimentul a fost marcat de asistenÅ£ii botoşăneni, membri ai OAMMR, în contextul Zilei Mondiale a Sănătăţii. "SpecialiÅŸtii din OMS preconizează că până în 2030, diabetul va reprezenta cea de-a ÅŸaptea cauză de deces din lume. În acest context, în întreaga Å£ară ÅŸi pe toată durata săptămânii, au loc manifestări, atât ale profesioniÅŸtilor din sănătate, a decidenÅ£ilor politici cât ÅŸi a reprezentanÅ£ilor bolnavilor de diabet", explică Ioan Asaftei.

La nivelul judeÅ£ului, la finalul anului 2015 erau 14.319 pacienÅ£i diagnosticaÅ£i cu diabet, din care 7.257 în urban ÅŸi 7.062 în rural, ÅŸi asta în condiÅ£iile în care în anul trecut au fost diagnosticate 854 de cazuri noi de diabet.


CitiÅ£i ÅŸi:  "Dacă pacientul nu luptă cu glicemia, apar complicaÅ£ii!" Medicii specialiÅŸti din BotoÈ™ani vorbesc despre boala ce poate fi controlată 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (329)

astăzi, 07:20

Am în faţă primul volum (cel de debut editorial) al singurei epigramiste din Bucovina, Cătălina OrÅŸivschi: "PETE DE RUGINÄ‚" (Editura "Rocad Center", IaÅŸi, 2011: prefaÅ...

Calendar ortodox, 24 noiembrie: Sf. Sfinţiţi Mc. Clement, Episcopul Romei, şi Petru, Episcopul Alexandriei

astăzi, 07:00

Sfântul Clement (†101) era roman şi a fost adus la credinţă de Sfinţii Petru şi Pavel, fiind al treilea Episcop al Romei, după Lin şi Anaclet. A păstorit Biserica lui Hristos de la Roma apr...

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de poliÈ›iÈ™ti, jandarmi, pompieri È™i poliÈ›iÈ™ti de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secÈ›iile de votare È™i au încep...