Tocmai din acest motiv, filiala Botoşani a Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România a organizat un seminar pentru cadrele medicale, cu tema: "Diabetul, cea de-a şaptea cauză de deces pe glob".
În debutul seminarului au luat cuvânt liderii OAMMR Botoşani, precum şi medicii Ioan Petrescu, şeful Secţiei de Diabet, şi Mirona Petruşcă.
Intrată recent în rândul specialiştilor de la Spitalul Judeţean Mavromati, Mirona Petruşcă a prezentat câteva detalii importante despre diabet. "Diabetul zaharat este o boală progresivă, cu multiple complicaţii, care scurtează viaţa pacientului. Cum stabilim diagnosticul de diabet zaharat? Conform recomandărilor ghidului Asociaţiei Americane de Diabet, diagnosticul diabetului zaharat presupune două valori ale glicemiei ajunsă peste 126 mg/decilitru, fie o valoare a glicemiei, întâmplătoare, în orice moment al zilei, de peste 200 mg/ decilitru plus o simptomatologie specifică, fie o valoare a hemoglobinei glicozilată de peste 6,5%", a spus medicul Mirona Petruşcă.
Secretarul OAMMR Botoşani, Ioan Asaftei, spune că evenimentul a fost marcat de asistenţii botoşăneni, membri ai OAMMR, în contextul Zilei Mondiale a Sănătăţii. "Specialiştii din OMS preconizează că până în 2030, diabetul va reprezenta cea de-a şaptea cauză de deces din lume. În acest context, în întreaga ţară şi pe toată durata săptămânii, au loc manifestări, atât ale profesioniştilor din sănătate, a decidenţilor politici cât şi a reprezentanţilor bolnavilor de diabet", explică Ioan Asaftei.
La nivelul judeţului, la finalul anului 2015 erau 14.319 pacienţi diagnosticaţi cu diabet, din care 7.257 în urban şi 7.062 în rural, şi asta în condiţiile în care în anul trecut au fost diagnosticate 854 de cazuri noi de diabet.
Citiţi şi: "Dacă pacientul nu luptă cu glicemia, apar complicaţii!" Medicii specialişti din Botoșani vorbesc despre boala ce poate fi controlată