„Pământul nostru. Viitorul nostru!", tema aleasă în acest an de Programul NaÈ›iunilor Unite pentru Mediu, este un îndemn la acÈ›iune pentru restaurarea terenurilor afectate de degradare, încetinirea fenomenului de deÈ™ertificare È™i creÈ™terea rezistenÈ›ei la secetă.
Solul este esential pentru viaÈ›a pe Pământ. Ecosistemele lumii sunt ameninÈ›ate de modelele de producÈ›ie nesustenabile, pierderea biodiversității, poluarea È™i deÈ™eurile. Mai mult de 2 miliarde de hectare din suprafaÈ›a terestră sunt afectate de degradare, iar 40% din populaÈ›ia lumii suferă din această cauză.
Programul de activităţi stabilit de APM BotoÈ™ani sub genericul „Zilele Mediului 2024” a început cu acÈ›iunile dedicate marcării Zilei internaÈ›ionale a biodiversității, pe 22 mai 2024, È™i va continua cu activități educative specifice desfășurate în colaborare cu unităţile de învăţământ ÅŸi instituÅ£ii partenere: întâlniri pe teme de mediu în ÅŸcoli, expoziÅ£ii de desene, dezbateri de specialitate, activități practice etc.
„Și în judeÈ›ul BotoÈ™ani întâlnim, conform datelor furnizate de OSPA BotoÈ™ani, mii de hectare de terenuri afectate de diferiÈ›i factori de degradare: eroziune, alunecări de teren, secetă, compactare etc. În ultimul an, instituÈ›ia noastră a avizat o serie de proiecte de împădurire a unor terenuri degradate care vor conduce, în viitor, la îmbunătățirea calității solului în judeÈ›ul nostru”, a declarat Eugen Mateciuc, directorul executiv al APM BotoÅŸani.