Zeci de primării pun camere video pe bani europeni. Cum va fi supravegheat oraşul Flămânzi

La Flămânzi au fost achiziţionate 52 de camere de filmat şi a fost creat un centru de supraveghere în cadrul poliţiei locale. Pentru sistemul de supraveghere de la Flămânzi primăria a accesat o finanţare europeană de 1 milion de lei. 
 
Ministerul Dezvoltării condus de Liviu Dragnea a publicat pe site-ul inforegio.ro lista contractelor finanţate din Programul Operaţional Regional. O analiză a listei arată că 44 de primării au aplicat şi au primit finanţare europeană pentru realizarea unor sisteme de supraveghere video. Potrivit fişelor de proiect consultate de gândul.info, în România vor funcţiona peste 1.500 de camere video. O parte din contractele pentru sistemele big brother sunt încă în faza de implementare.

Printre localităţile care au primit finanţare europeană pentru sisteme de supraveghere video sunt şi localităţile Dăbuleni sau Flămânzi. La Flămânzi au fost achiziţionate 52 de camere de filmat şi a fost creat un centru de supraveghere în cadrul poliţiei locale. Pentru sistemul de supraveghere de la Flămânzi primăria a accesat o finanţare europeană de 1 milion de lei.

Contractul de finanţare a fost semnat în 2011, iar proiectul a fost finalizat în octombrie 2012. Fostul primar al localităţii Constantin Pitorac, cel care a s-a ocupat de proiectul big brother-ului de la Flămânzi spune că practic a fost nevoie să cumpere sistemul. Fostul primar a explicat pentru gândul.info că sistemul video a fost inclus într-un proiect mai mare care avea trei componente: reabilitarea infrastructurii, un centru de afaceri şi o componentă socială. "Practic, ca să luăm banii pentru infrastructură şi centrul de afaceri a trebuit să cumpărăm şi camerele video", spune fostul primar.

Constantin Pitorac a mai explicat că proiectul pentru sistemul de supraveghere video a fost unul mai simplu de realizat. "Asta era componenta socială a proiectului mare, iniţial eu voiam altceva, dar proiectul ăsta e mai simplu de făcut", a menţionat Pitorac.
 
Explicaţia fostului primar se regăseşte şi în fişa proiectului pentru camere video de la Flămânzi. Astfel că oraşul Flămânzi a aplicat pentru POR cu un proiect pentru reabilitarea drumurilor şi podurilor din localitate în valoare de 15 milioane lei şi realizarea unui centru de afaceri de 2 milioane lei. Al treilea proiect a fost cel social, adică sistemul de supraveghere video de 1 milion de lei. Fostul primar al municipiului Flămânzi a explicat că nu putea acceasa finanţarea de 17 milioane fără componenta socială, adică fără proiectul pentru sistemul video.

De altfel, şi celelalte 44 de proiecte au avut acelaşi traseu. Primăriile au accesat fonduri europene pentru asfaltări, reabilitări de spitale etc., la pachet cu sistemele de supraveghere video.

Sursa: gandul.info

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ilie Bolojan a decis care companii de stat vor fi închise, pentru a face economie la bugetul central!

astăzi, 20:28

Premierul Ilie Bolojan a afirmat că toate companiile de stat vor fi auditate, pentru a verifica dacă acestea respectă obiectivele de performanţă. Prin urmare, cine nu este eficient, ar urma să f...

Peste jumătate din cazurile de la UPU pot fi tratate la medicul de familie. Plan pentru reducerea aglomerației!

astăzi, 19:57

Ministrul Sănătății a anunţat că aduce medicii de familie şi în unităţile de primiri urgenţă. Scopul este să reducă aglomerația din camerele de gardă și să grăbească triajul p...

„Nici dacă mi-l aduce, nu-l mai primesc!”. Unul dintre cei mai talentați fotbaliști din Superliga, pus la zid de Leo Grozavu!

astăzi, 19:08

Leo Grozavu a spus că Hervin Ongenda este un capitol închis definitiv pentru el atât timp cât o va mai antrena pe FC Botoșani. Hervin Ongenda este unul dintre fotbaliștii ...