Potrivit datelor statistice publicate de Direcţia Judeţeană de Statistică, în judeţul Botoşani erau înregistrate oficial 4878 de persoane în şomaj.
După nivelul de şcolarizare, cei mai mulţi au doar învăţământul gimnazial, respectiv 1653 de persoane, fiind urmate de cele cu învăţământ primar şi fără studii, 1606 persoane.
Curios este faptul că sunt şi persoane cu o şcolarizare la un nivel ridicat, studii superioare, ce sunt în căutarea unui loc de muncă, respectiv 128 de persoane.
Cosmin S. este unul dintre aceşti şomeri cu studii superioare şi susţine că în ciuda ofertei de sute de locuri de muncă de la nivelul judeţului, nu l-a tentat nici un loc de muncă, din cauza condiţiilor cerute.
"Este o discrepanţă prea mare între mediul privat şi sectorul bugetar. Un loc de muncă la stat este aproape dublu plătit faţă de unul la privat. Eu am terminat recent facultatea şi mi s-a oferit la privat salariul minim pe economie, însă am refuzat. Prefer să mai caut oferte, decât să muncesc pentru un salariu care să nu îmi ajungă decât pentru plata întreţinerii şi mâncare", a spus tânărul de 26 de ani.
Din nefericire mulţi dintre absolvenţii de studii superioare se stabilesc în centrele universitare unde au făcut studiile sau preferă să plece în străinătate, decât să se întoarcă în Botoşani.
După grupe de vârstă, cei mai mulţi şomeri au între 40 şi 49 de ani, respectiv 1590 de persoane. Până în 30 de ani sunt 596 de persoane.
În luna februarie numărul şomerilor înregistrat oficial a scăzut cu 88 persoane faţă de luna ianuarie şi cu 2296 persoane faţă de luna februarie 2017.
De remarcat că la nivel de judeţ ,doar 23,1% din totalul şomerilor sunt indemnizaţi conform legii, iar din totalul şomerilor municipiului Botoşani,sunt indemnizaţi 56,9%.