Zeci de persoane din Botoşani ce au studii superioare nu au loc de muncă

Situaţie paradoxală întregistrată în judeţul Botoşani. În condiţiile în care patronii se plâng de o lipsă acută a forţei de muncă, mii de persoane sunt în şomaj, iar zeci dintre acestea au studii superioare. 

Zeci de persoane din Botoşani ce au studii superioare nu au loc de muncă

Potrivit datelor statistice publicate de Direcţia Judeţeană de Statistică, în judeţul Botoşani erau înregistrate oficial 4878 de persoane în şomaj. 

După nivelul de şcolarizare, cei mai mulţi au doar învăţământul gimnazial, respectiv 1653 de persoane, fiind urmate de cele cu învăţământ primar şi fără studii, 1606 persoane. 

Curios este faptul că sunt şi persoane cu o şcolarizare la un nivel ridicat, studii superioare, ce sunt în căutarea unui loc de muncă, respectiv 128 de persoane. 

Cosmin S. este unul dintre aceşti şomeri cu studii superioare şi susţine că în ciuda ofertei de sute de locuri de muncă de la nivelul judeţului, nu l-a tentat nici un loc de muncă, din cauza condiţiilor cerute. 

"Este o discrepanţă prea mare între mediul privat şi sectorul bugetar. Un loc de muncă la stat este aproape dublu plătit faţă de unul la privat. Eu am terminat recent facultatea şi mi s-a oferit la privat salariul minim pe economie, însă am refuzat. Prefer să mai caut oferte, decât să muncesc pentru un salariu care să nu îmi ajungă decât pentru plata întreţinerii şi mâncare", a spus tânărul de 26 de ani. 

Din nefericire mulţi dintre absolvenţii de studii superioare se stabilesc în centrele universitare unde au făcut studiile sau preferă să plece în străinătate, decât să se întoarcă în Botoşani. 

După grupe de vârstă, cei mai mulţi şomeri au între 40 şi 49 de ani, respectiv 1590 de persoane. Până în 30 de ani sunt 596 de persoane. 

În luna februarie numărul şomerilor înregistrat oficial a scăzut cu 88 persoane faţă de luna ianuarie şi cu 2296 persoane faţă de luna februarie 2017. 

De remarcat că la nivel de judeţ ,doar 23,1% din totalul şomerilor sunt indemnizaţi conform legii, iar din totalul şomerilor municipiului Botoşani,sunt indemnizaţi 56,9%.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
262

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
444

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
135

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...