Pregătirile în sat au început încă de dimineaţă şi cu câteva minute înainte de startul finalei mai mulţi localnici s-au adunat într-un bar din centrul localităţii.
Un ropot de aplauze a izbucnit când cele două canotoare au fost prezentate la televizor, iar rudele Getei, aşa cum îi spun sportivei, au fost ferm convinse ca va obţine o medalie.
Din păcate nu a fost să fie aşa, cele doua canotoare clasându-se pe locul cinci.
Unii localnici erau dezamăgiţi, alţii cu ochii în lacrimi dar toţi au spus că sunt mândri de consăteanca lor.
Ne pare rău. Ea rămâne tot o campioană pentru satul ăsta şi pentru ţara asta. Sperăm ca ea să se retragă din acest sport cu fruntea sus şi cu încă o medalie. Nu s-a putut. Mai are medalii acasă. Are două medalii de aur, fata şi băiatul şi o medalie de argint, soţul. Să fie sănătoasă şi să-şi crească cei doi copii. Să fie mândră de ea, a spus Liliana Damian.
Geta rămâne întotdeauna campioana noastră. Suntem mândri că stăm în satul ăsta şi că avem o campioană. Noi am fost alături de ea indiferent că a câştigat sau a pierdut, a spus Mihai Ispir.
Georgeta Damian-Andrunache, născută pe 14 aprilie 1976, la Botoşani, este o canotoare multiplă laureată cu aur la Sydney 2000, Atena 2004 şi Beijing 2008.
Georgeta Damian-Andrunache a vâslit în echipajul României de 8+1 care a câștigat probele aferente la Campionatele Mondiale în 1997, 1998 și 1999, și de asemenea la Olimpiada din 2000, unde a câștigat aurul și la proba de pereche femei. Împreună cu Viorica Susanu a câștigat proba de două rame fără cârmaci la Campionatele Mondiale din 2001 și 2002 și, de asemenea, la Jocurile Olimpice din 2004 și din 2008. În 2004 a câștigat și la proba de 8+1. Georgeta Damian-Andrunache deține, pe lângă medaliile olimpice, alte 11, dintre care 7 de aur, la Campionatele Mondiale.
Federatia Română de Canotaj a desemnat-o pe Georgeta Damian Andrunache cea mai bună canotoare din anul 2003.
(Foto Wikipedia: Georgeta Damian Andrunache)