Zeci de angajatori botosaneni sanctionati de ITM!

Zeci de angajatori botosaneni sanctionati de ITM!
În cursul lunii aprilie 2013, în cadrul serviciului Sănătate şi Securitate în Muncă s-au desfăşurat s-au efectuat controale preventive la 96 agenţi economici, au fost dispuse 226 măsuri, au fost aplicate 222  sancţiuni contraventionale din care 218 avertismente  şi 4 amenzi în valoare de 26.000  lei.

De asemenea, au fost cercetate şi avizate 4 accidente de muncă.

Cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnavire profesională, neinstruirea lucrătorilor la angajare, lipsa planul de prevenire şi protecţie, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic, nu erau întocmite instrucţiunile proprii, lipsa certificatului constatator care să ateste autorizarea funcţionării din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, nu au fost îndeplinite măsurile dispuse în procesele verbale de control anterioare, angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor, angajatorii nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor, neanunţarea de către angajator a evenimentelor în care au fost implicaţi lucrătorii.

Valoarea sancţiunilor aplicate de către serviciul Sănătate şi Securitate în Muncă în luna aprilie 2013 este de 26.000 lei.

În cursul lunii aprilie 2013 în cadrul serviciului Control Relaţii de Muncă au fost efectuate  controale la un numar de 124  angajatori, cu un număr de 2216 salariaţi din care 1146 femei.

Au fost sanctionaţi 65 angajatori, au fost aplicate 84 sancţiuni contravenţionale din care 70 avertismente şi 14 amenzi, în valoare totală de 75.500 lei.

Au fost depistate 4 persoane care lucrau fără forme legale la un număr de 4 angajatori, valoarea totală a sancţiunilor aplicate în acest sens, fiind de 40.000 lei.

Au mai fost aplicate sancţiuni în valoare de 35.500 lei pentru depistarea altor deficienţe cum ar fi nerespectarea prevederilor legale privind registrul general de evidenta al salariatilor – HG500/2011, nerespectarea prevederilor Legii 108/1999 – pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii.

Valoarea totală a amenzilor aplicate de către  serviciul Control Relaţii Muncă în luna aprilie este de 75.500 lei.

În această lună au fost înregistrate 53  sesizări. Aspecte sesizate cum ar fi: neacordare drepturi salariale, desfacere abuzivă a contractului individual de muncă, nerespectarea timpului de muncă, neplata orelor suplimentare, muncă fără forme legale. Domeniile de activitate de unde provin sesizările sunt prestări servicii, confecţii, construcţii, comerţ, productie, etc.

Valoarea totală a amenzilor aplicate de către ITM, în cadrul serviciilor Sănătatea şi Securitatea Muncii şi Control Relaţii de Muncă, în cursul lunii aprilie  2013 este de 101.500 lei.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
418

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
143

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
413

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...