Zeci de amenzi date de inspectorii de munca!

Zeci de amenzi date de inspectorii de munca!
In urma controalelor efectuate la un numar de 82 de unitati din judetul Botosani, au fost aplicate 132 sancţiuni contravenţionale pentru deficienţele constatate în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă.

Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 117.000 lei, din care pentru muncă fără forme legale de angajare 60.000 lei. Au fost depistate 6 persoane care lucrau fără forme legale , la 3 angajatori ( în domeniul construcţii).

În total, au fost dispuse 259 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate,

Acţiunile întreprinse în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, au avut un impact mare vis-a vis de amploarea acestora, de resursele umane alocate, care, coroborate cu campania mediatică privind noile prevederi ale Codului Muncii, atât la nivel judeţean cât şi la nivel naţional, au dus la rezultate pozitive.

Astfel, nu a rezultat un număr mai mare de persoane depistate lucrând fără forme legale decât media de până acum, în schimb s-a constatat o creştere semnificativă a numărului de contracte de muncă transmise la I.T.M. Botoşani.

Valoarea mare a amenzilor pentru muncă fără forme legale a făcut ca cea mai mare parte a angajatorilor să conştientizeze pericolul la care se expun (într-un judeţ în care unităţile mici au o pondere însemnată ) şi să încheie contracte de muncă cu salariaţii, însă o parte nu au transmis contractele la inspectorat, motiv pentru care au fost amendaţi.

Pentru netransmiterea la I.T.M. a registrului general de evidenţă salariaţi în format electronic, au fost aplicate 2 amenzi în valoare totală de 7000 lei. Inspectorii de muncă au fost sprijiniţi în acţiunile întreprinse de reprezentanţii instituţiilor implicate, de un real sprijin beneficiind din partea jandarmilor pentru identificarea persoanelor găsite la lucru.

Considerăm că acest plan şi-a atins scopul, acela de creştere a gradului de conştientizare atât a angajatorilor, cât şi a persoanelor care prestează munca fără forme legale, privind importanţa întocmirii şi înmânării în formă scrisă a contractului individual de muncă, de întărire a imaginii instituţiei la nivel local, de transformare a muncii nedeclarate în muncă declarată, prin creşterea numărului contractelor de muncă transmise în REVISAL, a declarat Stelian Metler, directorul Inspectoratului Teritorial de Munca Botosani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Beneficiarii de alocații de stat și indemnizații își vor primi banii începând de mâine

astăzi, 16:06
18

Suma totală platită este de 37.874.011,74 lei.Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- alocația de stat pentru copii;- indemnizația lunară pentru creșterea copilului;- s...

Festivalul Filmului European vine la Botoșani, deschiderea are loc în prezența vicepreședintelui Institutului Cultural Român!

astăzi, 15:56
12

Festivalul Filmului European vine la Botoșani în weekend-ul 10 – 12 mai. Deschiderea ediției locale va avea loc la Cinema „Unirea” din municipiul Botoșani, în cursul z...

Un tânăr din Suceava a chefuit bine și s-a urcat la volan, polițiștii botoșăneni l-au pus să sufle în etilotest!

astăzi, 15:25
60

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, pe drumul național D.N. 29 C, în comuna Mihăileni, un autoturism condus de un bărbat, de 37 de a...