Barza care s-a aciuat pe un stâlp de iluminat public la Manoleasa este tot mai slăbită și pare condamnată la moarte de indiferența localnicilor și de lipsa de protocoale a autorităților din Botoșani.
Manoleasa este una din cele mai nordice localități din România în care sunt cuiburi de barză, la doar 9 kilometri mai în sud față de Avrămeni, localitate care a primit oficial acest statut din partea Societății Ornitologice din România.
Dacă botoșănenii au fost foarte mândri de faptul că această minunată specie și-a găsit locaș în județul cu al doilea cel mai mare luciu de apă din România, acum, când o barză s-a rătăcit și s-a întors aici în miez de iarnă, nimeni nu știe cum să procedeze să o prindă și să o îngrijească.
Este tot mai slăbită, abia mai zboară, dar botoșănenii nu fac nimic să o ocrotească. Un adevărat roman pe plaiurile mioritice: cei care sunt interesați să o prindă nu știu cum, iar cei care ar putea să o captureze, nu consideră viața barzei o urgență.
Doctorul Elena Cardaş, de la Asociaţia pentru protecţia animalelor ADOR Botoşani ne-a spus că în prezent așteaptă o reacție din partea autorităților de la Botoșani.
“Noi ne-am pregătit și o putem îngriji chiar până la primăvară, și nu ar fi pentru prima data când am face acest lucru. În urmă cu ceva timp am avut grijă o perioadă destul de lungă chiar și de câțiva pui de barză care au rămas fără părinți. Din păcate nu știm cum să o capturăm pentru că noi nu suntem specializați și nici nu ne putem urca siguri pe acel stâp. Localnicii au sunat și la 112 dar li s-a spus că nu este o urgență”, ne-a spus doctorul Elena Cardaş.
Ajunsă miercuri seară la Volovăț, în Manoleasa, barza, o specie protejată de lege, a fost imortalizată într-o fotografie, după ce a fost văzută, la început, de localnici, ca un simplu fapt divers.
Pentru că temperaturile sunt tot mai scăzute pe timpul nopții, astăzi au sunat și la 112. Oamenii ne-au spus însă că, din păcate, cei de la ISU nu o consideră o urgență, mai ales că barza stă pe acel stâlp mai mult pe timpul nopții. Oamenii spun că, cel mai probabil lipsa de protocoale de intervenție îi împiedică pe cei care o pot salva să acționeze iar răspunsul primit a fost că “atâta timp cât zboară, nu reprezintă o urgență”.
Una peste alta, este foarte clar că lipsa de soluții pentru astfel de situații și faptul că încă n-a înghețat de frig condamnă barza de la Manoleasa la moarte.