Vreți o țară ca afară? Lipsa de protocoale condamnă barza de la Manoleasa la moarte!

Vreți o țară ca afară? Lipsa de protocoale condamnă barza de la Manoleasa la moarte!

Barza care s-a aciuat pe un stâlp de iluminat public la Manoleasa este tot mai slăbită și pare condamnată la moarte de indiferența localnicilor și de lipsa de protocoale a autorităților din Botoșani.

Manoleasa este una din cele mai nordice localități din România în care sunt cuiburi de barză, la doar 9 kilometri mai în sud față de Avrămeni, localitate care a primit oficial acest statut din partea Societății Ornitologice din România.

Dacă botoșănenii au fost foarte mândri de faptul că această minunată specie și-a găsit locaș în județul cu al doilea cel mai mare luciu de apă din România, acum, când o barză s-a rătăcit și s-a întors aici în miez de iarnă, nimeni nu știe cum să procedeze să o prindă și să o îngrijească.

Este tot mai slăbită, abia mai zboară, dar botoșănenii nu fac nimic să o ocrotească. Un adevărat roman pe plaiurile mioritice: cei care sunt interesați să o prindă nu știu cum, iar cei care ar putea să o captureze, nu consideră viața barzei o urgență.

Doctorul Elena Cardaş, de la Asociaţia pentru protecţia animalelor ADOR Botoşani ne-a spus că în prezent așteaptă o reacție din partea autorităților de la Botoșani.

“Noi ne-am pregătit și o putem îngriji chiar până la primăvară, și nu ar fi pentru prima data când am face acest lucru. În urmă cu ceva timp am avut grijă o perioadă destul de lungă chiar și de câțiva pui de barză care au rămas fără părinți. Din păcate nu știm cum să o capturăm pentru că noi nu suntem specializați și nici nu ne putem urca siguri pe acel stâp. Localnicii au sunat și la 112 dar li s-a spus că nu este o urgență”, ne-a spus doctorul Elena Cardaş.

Ajunsă miercuri seară la Volovăț, în Manoleasa, barza, o specie protejată de lege, a fost imortalizată într-o fotografie, după ce a fost văzută, la început, de localnici, ca un simplu fapt divers.

Pentru că temperaturile sunt tot mai scăzute pe timpul nopții, astăzi au sunat și la 112. Oamenii ne-au spus însă că, din păcate, cei de la ISU nu o consideră o urgență, mai ales că barza stă pe acel stâlp mai mult pe timpul nopții. Oamenii spun că, cel mai probabil lipsa de protocoale de intervenție îi împiedică pe cei care o pot salva să acționeze iar răspunsul primit a fost că “atâta timp cât zboară, nu reprezintă o urgență”.

Una peste alta, este foarte clar că lipsa de soluții pentru astfel de situații și faptul că încă n-a înghețat de frig condamnă barza de la Manoleasa la moarte.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
90

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
61

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...

Fără taxă de internare la „Mavromati”? Ce spune noul manager al spitalului! (video)

astăzi, 13:32
193

La aproape o săptămână de la ocuparea funcției de manager interimar, economist Corneliu Mihai a participat la o conferință cu presa locală. În cadrul conferinței, managerul unită...