Meteorologii anunţă, pentru acest final de săptămână, vreme deosebit de caldă, cu temperaturi care vor depăşi cu 10 grade, în majoritatea zonelor ţării, media normală a lunii octombrie.
"Se încălzeşte foarte mult, mâine deja o să avem o vreme deosebit de caldă, maxime 17 până la 25 de grade Celsius, iar duminică va continua încălzirea uşoară. Ajungem la maxime de la 19 la 27 de grade izolat. Temperaturile medii vor fi între 21 şi 26 de grade Celsius în ţară, vreme deosebit de caldă. Temperaturile sunt cu 8-10 grade mai ridicate faţă de ceea ce ar trebui să înregistrăm în mod normal. Şi minimele cresc, undeva între 7 şi 17 grade, doar în depresiuni mai pot coborî până la 2 grade Celsius. Şi temperaturile minime sunt peste normă, este foarte cald şi ziua şi noaptea. Ca aspect, vremea este frumoasă, sâmbătă pot apărea înnorări în partea de nord a ţării şi izolat ploi slabe, la fel spre seara şi noaptea de duminică spre luni, o să avem în vest şi nord-vest ploi slabe şi cu caracter izolat", a declarat pentru Mediafax, Mihai Timu, meteorolog de serviciu în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
Potrivit sursei citate, vor fi înregistrate temperaturi ridicate în majoritatea zonelor din ţară. În zonele montane, stratul de zăpadă depus pe parcursul zileor trecute se va topi iar pe litoral sunt aşteptate intensificări ale vântului.
"În ţară cele mai temperaturi ar putea fi înregistrate în Banat, Crişana, zona de centru, Moldova, în sudul ţării. Pe litoral se vor înregistra temperaturi între 19 şi 21 de grade Celsius, va bate vântul, în general moderat. La munte se încălzeşte destul de mult, se va topi stratul existent de zăpadă. Duminică, estimăm peste 15 grade Celsius în unele masive, mai ales în cele sudice, vestice, depăşim 15 grade la amiază şi noaptea temperaturile rămân pozitive între 4 şi 7 grade Celsius. este foarte cald şi la munte", a mai precizat meteorologul din cadrul ANM.
Temperaturile ridicate care se vor resimţi în perioada următoare în ţară sunt puse pe seama unor schimbări climatice care au loc la nivelul continentului european.
"Temperaturile ridicate sunt determinate de pătrunderea unui aer foarte cald tropical dinspre bazinul Mediteranei, nordul Africii. Se răceşte în jumătatea vestică a continentului, va pătrunde un aer mai rece până spre zona Mediteranei şi atunci împinge tot aerul cald spre restul continentului. Întotdeauna este un echilibru şi atunci când se răceşte foarte mult într-o zonă se încălzeşte în cealaltă. Coboară un aer foarte rece pe vestul Europei şi atunci tot aerul cald ajunge în jumătatea estică a Europei", a precizat meteorologul din cadrul ANM.
Sursa citată a mai subliniat că luna octombrie a fost una secetoasă, deoarece a plouat mult sub normalul perioadei.
"Avem secetă în acet moment în multe zone din ţară, de la moderată până la izolat-puternică din păcate. Pentru agricultură, veştile nu prea sunt bune iar începutul lunii noiembrie va fi la fel cu temperaturi ridicate şi mai puţine precipitaţii", a mai declarat Mihai Timu.
Pentru începutul săptămânii viitoare, meteorologii anunţă temperaturi similare şi precipitaţii sub formă de ploaie izolate şi slab cantitativ.