În noaptea de 27 spre 28 octombrie vom trece la ora de iarnă, astfel că vom da ceasul cu o oră înapoi. Ora 04:00 devine ora 03:00. Vom dormi deci o oră în plus.
Nu este însă un lucru lipsit de risc, spune medicul Tudor Ciuhodaru, care explică, într-o postare pe Facebook, ce presupune această adaptare la schimbarea orei.
„Ora de iarnă – ce riscăm? 5 lucruri de făcut pentru a o depăși cu uÈ™urință
Chiar dacă duminică vom dormi mai mult cu o oră abia de luni se vor simţi efectele. Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid.
Mai exact:
1.Riscul de infarct creÈ™te cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional;
2. Totodată creÅŸte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi ÅŸi la cei vulnerabilitati psihoemotionale.
E bine de știut:
1. Majoritatea oamenilor se adaptează cu uÅŸurință la schimbarea orei, modificările adaptive ale organismului făcându-se complet în circa cincisprezece zile. 2.Particularităţile fizice ÅŸi psihice individuale influenÅ£ează însă modul cum se realizează această adaptare. În fiecare an mulÈ›i pacienÅ£i ajung la urgenÈ›e cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecÅ£iuni.
3.Toate acestea se întâmplă pentru că modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacÅ£ioneaza prin creÈ™terea activităţii sistemului nervos simpatic ÅŸi a nivelului citokinelor proinflamatorii determinând modificări:
a)cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac;
b)neuropsihice: modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaÅ£ie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare ÅŸi memorie, cefalee, vertij, moficarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglari afective sezoniere ÅŸi ideaÅ£ie suicidară.
ATENTIE!!! Sub aceasta simptomatologie se pot ascunde şi alte cauze şi de aceea este bine sa fiţi evaluaţi corespunzător de catre un medic pentru a nu omite un alt diagnostic.
Rețineți. Pentru a trece cu ușurință peste schimbarea oreirecomandăm cinci lucruri esențiale:
1. Planificarea corespunzatoare a activității.
2. Evitarea suprasolicitării datorată stimulentelor nervoase, substanţelor psihoactive sau situaţiilor conflictuale.
3. Nu e de neglijat petrecerea a cât mai mult timp în aer liber.
4. Și nici mișcarea, chiar sub forma unor simple plimbări.
5. Precum ÅŸi o alimentaÅ£ie bogată în fructe ÅŸi legume proaspete.
Invocând faptul că se perturbă nejustificat populaÅ£ia ÅŸi că pierderile din diverse domenii socioeconomice depăşesc câÅŸtigurile unele ţări au renunÅ£at la schimbarea orei de iarnă-vară sau nu au aplicat-o vreodată. Åži în România a fost respinsă o iniÅ£iativă legislativă ce prevedea acest lucru”.