Vremea rea ne lasă fără fructe: "Nu cred că anul ăsta vom mânca fructe românești. De import vor fi toate"!

Situația este similară și în Bulgaria, Grecia, Serbia și Turcia, unde vremea extremă a distrus pomii fructiferi. 

 

Vremea capricioasă ameninţă să ne lase fără gustul verii: cireşe, piersici şi caise, anunţă ministrul Mediului! Furtunile cu grindină şi schimbările bruşte de temperatură au afectat grav livezile din toată ţara. Culturile de căpşuni parfumate, care încep să apară în pieţe, au scăpat tefere la limită, dar cu preţuri mai mari decât anul trecut. 

Mai puţine, dar mai dulci. Aşa sunt căpşuni româneşti de anul acesta. În ciuda vremii nefaste, fermierii au reuşit să scoată pe piaţă prima recoltă. 

 

Vremea rea ne lasă fără fructe

"Cu mai multă investiţie am reuşit să le protejăm atunci de geruri. Am avut tunel, pus agril, le-am protejat şi arată destul de bine la ora asta", spune un cultivator de căpşuni.

Toate aceste cheltuieli umflă, însă, preţul trufandalelor. "Anul trecut cred că la 17-18 lei, prima dată, vorbim de căpşuna de afară, şi anul acesta 25 de lei", adaugă cultivatorul român.

De la producători la tarabe preţurile cresc şi mai mult. O caserolă cu 500 de grame de căpşuni se vinde cu 20-25 de lei, faţă de 15 lei, cele din import. 

"Nu vom mânca cireşe din România"

"Nu cred că anul ăsta vom mânca fructe româneşti. De import vor fi toate", crede un român. La fel avertizează şi ministrul Mediului, Mircea Fechet. 

"Anul acesta, se pare că nu vom mânca cireșe din România, nu vom mânca vișine din România, nu vom mânca caise și piersici din România, și din discuțiile pe care le-am avut cu câțiva producători de mere, proprietarii unor livezi de mere din județul Bacău și nu numai, se pare că și producția de mere este afectată, pentru că am avut un nou record, un val de temperaturi extrem de scăzute", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Aşa se face că acum, în perioada în care livezile ar trebui să explodeze de arome şi culori, fermierii numără pagubele. "La cais şi la piersic nu cred că vom vedea fruct anul acesta. Am 40 de piersici care sunt compromişi în proporţie de 99%. Nu ştiu dacă vor ieşi 20 de kilograme de fructe", arată un agricultor, conform observatornews.ro.

Situația este similară și în Bulgaria, Grecia, Serbia și Turcia, unde vremea extremă a distrus pomii fructiferi. 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Garda de Mediu Botoșani desfășoară acțiuni de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă!

astăzi, 11:08

În vederea diminuării pagubelor produse de inundații generate de revărsări ale cursurilor de apă sau scurgeri de pe versanți, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor organizează î...

Muzeul Nordului, comoara culturală din Darabani, intră în reabilitare cu fonduri de 4 milioane de euro!

astăzi, 10:15

Amplasat într-un conac istoric de două secole, care a aparținut marelui hatman Theodor Balș, acest muzeu adăpostește zeci de expoziții unicat, inclusiv un autograf al legendarului Elvis Pr...

Seminarul Eminescu de la Ipotești, la ediția a XII-a!

astăzi, 10:00

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, în perioada 23-24 mai 2025, ...