Potrivit cercetătorilor, în ultimele zile ale lunii decembrie, dar și în lunile ianuarie și februarie, un vortex polar va aduce temperaturi scăzute și ninsori abundente, dar și căderi masive de zăpadă.
Vortexul polar este o masă de aer de presiune scăzută care se învârteşte în sens contrar acelor de ceasornic deasupra Polului Nord. Judah Cohen, climatolog la Institutul de Cercetări Atmosferice şi de Mediu, a confirmat suspiciunile legate o destabilizare a vortexului.
„Pare din ce în ce mai probabilă o destabilizare semnificativă a vortexului polar în următoarele săptămâni. Ar putea fi factorul cu cel mai mare impact asupra vremii din emisfera nordică, în acestă iarnă”, spune Cohen.
De asemenea şi România ar putea fi afectată de curenţii de aer ce înconjoară Polul Nord, definiţi drept Vortexul polar, după tendinţa actuală de încălzire a vremii.
„Există posibilitatea, mai ales că acum suntem pe o tendinţă de încălzire, ca după, pentru că urmează o perioadă de răcire, acel aer rece să fie de proveninţă polară, pe acest mecanism de slăbire. Pentru localizare şi pentru a şti mai precis când, trebuie urmărite prognozele meteorologice. Structura aceasta este prezentă acolo în mod continuu, dar efectul este important iarna. Atunci este şi mai puternic şi face cuplajul până la suprafaţă. Întotdeauna există fluctuaţii în Vortex, dar uneori sunt mult mai puternice, în aşa fel încât transportul de aer polar se face până la latitudini foarte joase şi avem un episod cu temperaturi foarte scăzute”, a explicat climatologul Roxana Bojariu, de la Administraţia Naţională de Meteorologie, potrivit Antena3.