În cursul zilei de azi, în municipiul Botoșani a fost adusa racla cu moaștele Sfintei Parascheva de la Iași, ocrotitoarea Moldovei.
Acțiunea făcea parte din Calendarul Mitropoliei de la Iași, însă, datorită epidemiei de coronavirus, subiectul a fost trecut în plan secund, iar reprezentanții instituției bisericești au preferat să mențină tăcerea asupra întregii procesiuni.
Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Iași, preotul Constantin Sturzu, a precizat că s-a luat decizia ca numai mitropolitul să știe de traseul parcurs, în ideea de a nu transmite emoții în rândul cetățenilor.
După terminarea procesiuni, Mitropolia va aduce la cunoștință credincioșilor traseul complet, care nu este știut la aceasta dată nici măcar de vicar. Datorită faptului că autoritățile nu au avizat aceasta procesiune, s-a decis o altfel de abordare, în sensul că s-a dat avizul, dar cu condiția de a nu afla cetățenii, tocmai pentru a nu crea o stare de agitație.
"Exista un pericol real de aglomerare în cazul în care lumea știa de aceasta procesiune. Nu se va opri nicăieri, știu dar ca a fost și în Neamț, inclusiv la mănăstirea Văratic, pentru că am văzut și eu imagini pe internet, însă nu s-a apropiat nimeni de raclă, nu s-a închinat și nici nu s-a atins", purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Iași, preotul Constantin Sturzu.
Este pentru a treia oară în istorie când moaştele Sfintei Parascheva sunt duse prin toată Moldova. Au mai fost duse în Al Doilea Război Mondial, când au fost duse în Sudul ţării, pentru a fi protejate, şi în 1947, când a fost o secetă cumplită. Din 1600 până acum este a treia oară când acestea sunt duse prin toată Moldova.