Botoșaniul este unul dintre cele mai sărace și mai puțin atractive județe din România la nivel salarial, însă sunt zone în țară care reușesc să atragă capital uman cu salarii decente.
Evident, cele mai mari salarii din România le încasează lucrătorii din domeniu IT&C, dar și a activităților conexe acestuia. Bucureștiul și Clujul rămân și în 2020 adevărate poluri de atracție pentru angajații din acest sector de activitate. În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial, determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie), scrie astăzi Wall-street.ro.
Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.
Exceptând acest domeniu, iată care sunt județele în care s-au înregistrat cele mai mari salarii din România.
Evident, în topul celor mai atractive județe din punct de vedere al salariului mediu net se află Bucureștiul. La fel ca și în 2019, Capitala conduce topul salariului net pentru luna octombrie din 2020. Un angajat din București a câștigat, în medie 4.243 de lei.
Clujul este al doilea județ din topul celor mai atractive județe la nivel de câștig salarial din România, în 2020. În orașul din inima Transilvaniei, un angajat a obținut un câștig mediu net de 3.968 de lei, în luna octombrie a anului trecut.
Județul Timiș ocupă poziția cu numărul trei în rândul județelor cu cele mai atractive salarii. Potrivit INS, salariul mediu net ajuns la 3.458 de lei, în octombrie 2020.
Și Sibiul se află în topul celor mai atractive județe din punct de vedere al salariului mediu net, fiind județul care a scos Iașiul din clasamentul din 2020. În Sibiu, valoarea câștigului salarial a ajuns la 3.419 lei, arată INS.
Ilfovul, care în 2019 era situat pe poziția a treia, a căzut în 2020 pe poziția cu numărul 5. Potrivit datelor furnizate de INS, valoarea salariului mediu net în Ilfov a ajuns la 3.304 lei, în octombrie 2020.
Cum era de așteptat, nici unul din județele Moldovei nu se numără printre județele care să ofere oportunități salariale “de invidiat”, ceea ce va face ca și pe viitor zona noastră să fie principalul “exportator” de forță de muncă și capital uman din România. În plus, județul Botoșani se află între ultimele cinci locuri din în România după câștigul la nivel salarial.