Vosganian: Nu a existat an fără concedieri în sectorul de stat, să nu credeţi că 2013 va fi diferit

Vosganian: Nu a existat an fără concedieri în sectorul de stat, să nu credeţi că 2013 va fi diferit
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, la Guvern, că este autorizat să declare doar că Executivul nu va efectua "disponibilizări ample" de personal în companii de stat, dar că din 1990 nu a existat vreun an fără concedieri şi nu vrea să se creadă că 2013 "va fi diferit".

El a arătat că proiectul pregătit prelungeşte o serie de termene aprobate în 2006 şi extinse ulterior, în 2009, pentru protecţia socială a angajaţilor disponibilizaţi. Ministrul a amintit în acelaşi timp că fiecare caz de restructurare va presupune o hotărâre de guvern.
 
Întrebat de jurnalişti de ce, din punct de vedere logic, de ce era nevoie de o astfel de ordonanţă de urgenţă dacă Guvernul nu are de gând să concedieze angajaţi din companiile de stat, ministrul a afirmat: "Dacă eu vin în faţa dumneavoastră, având un patrimoniu salarial de sute de mii de persoane, să vă spun că nu dorim să concediem pe nimeni până în 2018, m-aţi crede ? Dacă eu am să vă răspund că nu am de gând, din punct de vedere logic m-aţi crede ? Eu spun că viaţa economică este într-o continuă evoluţie şi că avem câteva exemple concrete, care ţin de restructurarea domeniului minier, unde există câteva mine care urmează să disponibilizeze".

Întrebat de ce expresia din textul ordonanţei este, la modul categoric, "angajaţii ce urmează să fie disponibilizaţi" şi nu "care pot fi disponibilizaţi", Vosganian a spus că el crede că într-un text de lege care se respectă "indicativul prezent" este formula cea mai lămuritoare în a preciza limitele unui act normativ.
 
"Nu aş vrea să se creadă din faptul că acest text spune «persoanele care vor fi disponibilizate» că toate persoanele care lucrează în acest domeniu simt asupra lor pericolul disponibilizării", a adăugat Vosganian, citat de gandul.info.
 
  El a precizat că tot ce poate spune acum, fiind autorizat în acest sens, este să declare că Guvernul nu are în vedere în acest moment disponibilizările ample de personal "sugerate de presă".

Ministrul a adăugat însă că cele 15 companii din anexa ordonanţei sunt implicate într-un proces de restructurare care, în unele cazuri, va conduce la disponibilizări.
 
Întrebat de jurnalişti care este urgenţa pentru care Guvernul aprobă sistemul de protecţie socială prin ordonanţă de urgenţă, ministrul a răspuns doar că termenul de valabilitate a acestui sistem a expirat.
 
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri dimineaţa, că restructurarea companiilor de stat, ca şi a celor private, este întotodeauna necesară pentru a se adapta pieţei şi situaţiei financiare, dar procedurile, existente în toată Europa, nu încep de mâîne-poimâine şi a precizat că vor rămâne şi societăţi subvenţionate.
 
El a răspuns astfel la solicitarea presei de a comenta informaţia MEDIAFAX conform căreia Guvernul va începe un program de concediere de angajaţi din 16 companii din sectorul energetic.
 
"Unde aţi văzut ştirea asta ? Nu este niciun proiect de ordonanţă de urgenţă pe ordinea de zi. Eu nu am văzut documentul. Nu cunosc acest lucru şi o să-i întreb pe miniştri. Am văzut şi eu ştirea, este vorba până în 2018. Nu a fost prezentată în Guvern o asemenea strategie. Eu cred mai degrabă că este o ştire aşa, să mai bage nişte panică", a spus Ponta.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

astăzi, 16:43
71

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...

E prima dată când s-a întâmplat așa ceva: Pacient cu AVC transferat cu elicopterul de la Cluj la Suceava pentru a fi salvat!

astăzi, 15:25
581

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava a fost transferat de la Cluj Napoca un pacient cu AVC, fiind prima solicitare de acest fel de la un centru universitar.Potrivit purtătorului de c...

Post vacant într-o parohie din Botoșani, se caută preot pentru 230 de familii!

astăzi, 12:42
392

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat, pe 3 mai 2024, lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc condiții...