Unic la nivel național, proiectul derulat de Primăria Havârna în parteneriat cu I.S.U. Botoșani, în perioada 31.08 – 02.09.2017, le-a dat posibilitatea pompierilor voluntari din Havârna, Mileanca, Concești, Darabani, Hudești, Cordăreni, Păltiniș, Suharău, Cristinești și din raionul Noua Sulița, Regiunea Cernauti, Ucraina, să-și dezvolte și perfecționeze aptitudinile și deprinderile și în cadrul unor întreceri specifice, respectiv realizarea dispozitivului de intervenție, acordarea de prim ajutor şi simularea unei intervenţii în caz de incendiu.
Pe parcursul a trei zile, pompierii voluntari au aprofundat „tainele meseriei de pompier” și au făcut schimb de experiență cu colegii din localitățile învecinate și din Ucraina, fapt ce va conduce la eficientizarea acțiunilor de intervenție pentru înlăturarea efectelor unor situații de urgență ce s-ar putea produce la nivelul zonelor de competență. De asemenea, au îmbinat utilul cu plăcutul participând și la o competiție de fotbal.
Și pentru că unul dintre scopurile principale ale campaniei a fost atragerea unui umăr cât mai mare de voluntari, în timp ce pompierii voluntari se luptau pentru un loc pe podium, cetățenii, de la mic la mare, au fost angrenați în activități practice specifice salvatorilor. Aceștia au vizualizat și utilizat accesoriile din dotarea autospecialelor de intervenție cu care echipajele serviciilor profesioniste și voluntare participă la misiunile de salvare. Totodată, au primit sfaturi despre cum să prevină sau să se comporte într-o situaţie de urgenţă, fie că este vorba de incendiu, cutremur sau inundaţie.
La activități au participat Corina Pop, reprezentant al Administrației Raionale Noua Sulița și Svetlana Serghei, adjunt șef al Agenției de Dezvoltare Economică și Colaborare Transfrontalieră Ucraina.
În urma parcurgerii celor trei probe de concurs, primul loc pe podium a fost ocupat de către voluntarii din comuna Cristinești. Pe a doua treaptă au urcat pompierii voluntari din Suharău. Locul III a fost ocupat de voluntarii din Havârna și Ucraina.
La sfârșitul celor trei zile, cetățenii, pompierii voluntari și organizatorii şi-au exprimat intenţia de a mai organiza astfel de activităţi care, cu eforturi financiare și materiale minime, pot dezvolta un comportament preventiv.